Fitnesstrend voor 2011: Bootcamp

0
1148

 

Bootcamp wordt de fitnesstrend voor 2011. Dat blijkt uit een onderzoek van het American College of Sports Medicine.

Volgens hoogleraar bewegingswetenschappen en gezondheid Walt Thompson gaan we ‘back to basics’ met meer gedisciplineerde trainingsprogramma’s.

Aan het onderzoek namen in totaal 19.000 fitnessprofessionals deel. Zij voorspelden de wereldwijde fitnesstrends voor 2011.

Bootcamp workouts, krachttraining en core training staan hoog in de top 20 fitnesstrends.

Bootcamp workout
Bootcamp is gebaseerd op trainingen van het Amerikaanse leger. De trainingen vergroten onder andere het hart-, kracht-, en uithoudingsvermogen. Het is zowel een cardio- als een spierversterkende workout.

Thompson: ‘De trainingen zijn niet geschikt voor mensen met een zwak hart. De programma’s zijn ontworpen voor de meer ervaren sporter die extra motivatie nodig heeft, of voor mensen die iets anders willen uitproberen.’

Core training
Een andere trend voor 2011 op fitnessgebied is core training. Deze oefeningen maken onze rug, buik en borst sterker. De training benadrukt alles behalve je armen, benen en hoofd.

Core oefeningen zijn een onderdeel van veel populaire fitnessprogramma’s. ‘Push-ups, sit-ups en curl-ups zijn voorbeelden van fundamentele oefeningen. Maar sommige fitnessprofessionals gebruiken nu nieuwigheden als kettlebells en stabiliteitsballen’, aldus Thompson.

Krachttraining
Volgens Thompson denken de meeste mensen dat alleen grote, gespierde mensen gewichtheffen. Maar iedereen, van tieners tot bejaarden, zal aan krachttraining moeten doen.

De oefeningen kunnen in de sportschool worden gedaan, maar ook thuis met gewichten. Krachttraining houdt je spiermassa op peil en kan zelfs de hoeveelheid spiermassa in je lichaam vergroten. Alleen je spieren kunnen vet verbranden, dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je lichaam verbrandt. Door je spiermassa te vergroten verbruik je de hele dag, ook in rust, meer calorieen.

In ons vernieuwde dossier ‘Fitnessoefeningen’ vind je effectieve fitnessoefeningen en krachttraining voor een mooi en gezond lichaam. Bekijk ook de verschillende instructievideo’s omtrent fitnessoefeningen.