Fotowaarschuwing op tabaksverpakking schrikt roker mogelijk af

2
748

 

Het gebruik van waarschuwende teksten en foto’s op tabaksverpakkingen schrikt mogelijk af. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

EU-tabaksproductrichtlijn herzien
De EU-tabaksproductrichtlijn, waarin voorschriften over de presentatie, verkoop en productie van tabaksproducten staan wordt mogelijk herzien.

Uit het onderzoek is gebleken dat het gehalte van teer, nicotine en koolmonoxide op sommige verpakkingen lager zijn dan waar je daadwerkelijk aan wordt blootgesteld. De gehaltes zijn dan ook misleidend voor de gebruiker en zouden moeten worden vervangen door informatie over de effecten die de stoffen in tabak met zich mee brengt.

Momenteel wordt de regelgeving over de bestandsdelen in tabak, zoals geur- en smaaktoevoegingen gebaseerd op een veilig gebruik van voedingsadditieven. Hierbij wordt dus niet gekeken naar verbrandingsproducten. Voor een beter beeld over de risico┬┤s die rokers oplopen zou dit ook moeten worden onderzocht.

Geen aandacht aan design
Een standaard verpakking zou het roken ook minder aantrekkelijk moeten maken, er wordt namelijk veel aandacht besteed aan het design van de verpakkingen waardoor mensen eerder geneigd zijn het te kopen.

Stoppen met roken?
Hier vind je het dossier met veel nuttige, praktische tips en adviezen als je wilt stoppen met roken.

Lees ook:

De schadelijke stoffen van een sigaret

Nu echt stoppen met roken

Stoppen met roken verbetert je concentratie

2 REACTIES