Geen frisdrankreclame meer voor kinderen

1
869

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel reclame zien voor snacks, snoep en frisdrank ongezonder leven. Frisdrank speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht bij kinderen. Op basis hiervan hebben frisdrankproducenten besloten om per ein 2008 geen reclame meer te maken voor frisdrank die gericht is op kinderen.


Frisdrank speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht bij kinderen. Bedrijven als Coca Cola en Pepsi zullen in de toekomst geen reclame meer maken voor frisdrank die gericht is op kinderen. Dit staat in nieuwe richtlijnen voor kindermarketing van de International Council of Beverages Associations (ICBA), een koepelorganisatie van frisdrankfabrikanten. De nieuwe richtlijnen worden eind 2008 ingevoerd. De nieuwe richtlijnen van de industrie gelden alleen voor frisdranken en niet voor dranken op basis van vruchtensappen en zuivel.

Geen frisdrankreclame meer voor kinderen onder de 12
Het blijkt uit onderzoek dat kinderen die veel reclame zien voor snacks, snoep en frisdrank ongezonder leven. De bedrijven zeggen dat zij geen reclame meer zullen maken voor frisdranken. Dit zal alleen dan plaatsvinden als de doelgroep van het medium waar de reclame voor is grotendeels bestaat uit kinderen jonger dan 12. Dus bijvoorbeeld niet rond programma’s voor jonge kinderen. Het is afwachten op welke manier de frisdrankfabrikanten dit precies zullen invullen. Het gaat in de nieuwe richtlijnen om televisiereclame, maar ook om uitingen op internet, de radio en in gedrukte media. Daarnaast zullen de bedrijven ook niet meer kiezen voor product placement in kinderfilms. Dit is een belangrijke stap. Zeker bij jongere kinderen geldt, dat zij niet in staat zijn om te zien wat een reclameboodschap is.

Geef je kind niet teveel frisdrank
Drankjes leveren ongemerkt veel calorieën. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te zwaar zijn, vaak te veel drankjes krijgen op een dag. Dit geldt voor frisdranken met suiker, maar ook voor aanmaaklimonade, drinkyoghurt, chocolademelk en vruchtensappen. Als ouder is het slim om ook van deze drankjes een enkel glas per dag te geven en verder voor bijvoorbeeld water of (vruchten)thee te kiezen. Frisdrank zonder calorieën is ook een goed alternatief. Deze drank is met zoetstoffen gezoet. Geef hiervan niet meer dan drie glazen per dag.

Bron: Voedingscentrum

1 REACTIE