Fysiotherapie in Hilversum bij spierklachten. Wat is Dry needling?

0
2329
dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij een naald wordt gebruikt om spierspanningen in het lichaam langdurig te verhelpen. De therapeuten van MoveWell gebruiken deze techniek om hardnekkige verkrampingen in het lichaam tegen te gaan. Door de naald op triggerpoints toe te brengen zorgt deze ervoor dat hardnekkige verkrampingen ontspannen raken. In overleg met de patiënt wordt besproken of deze behandeltechniek wordt toegepast. MoveWell Dry-needling Hilversum kan u helpen. Dry needling wordt toegepast op de triggerpoints van het lichaam.

Wat zijn triggerpoints en hoe ontstaan ze

Triggerpoints staan ook wel bekend als spierknopen. Spierknopen ontstaan in het lichaam als er bijvoorbeeld een gebrek aan doorbloeding en zuurstoftoevoer in de spierbuik is. Op lokale plekken in het lichaam ontstaan verhardingen in de spieren waardoor triggerpoints ontstaan. Triggerpoints zijn voelbaar, ze voelen als harde spier punten in de vorm van een ronde of voelen aan als langwerpige verhardingen.

Bij een verkeerde beweging of ongeluk kan er acuut een spierverharding ontstaan wat triggerpoints tot gevolg kan hebben. Een langdurige verkeerde houding levert stress op de spieren wat ervoor kan zorgen dat er geen juiste doorbloeding plaatsvindt. Langdurige overbelasting, een blessure, verkeerd slaapritme, beschadigd weefsel, stress, botbreuken, zwaar werk (verkeerd uitvoeren) en andere diverse mogelijkheden kunnen spierspanningen veroorzaken welk weer triggerpoints kan laten ontstaan.

Fysiotherapeut of naar de chiropractor voor behandeling

Spierspanningen kunnen ook voortkomen uit een afwijkende stand van het bewegingsapparaat(skelet). De chiropractor is een specialist op het musculoskeletale aspect van het lichaam. Wanneer u last heeft van terugkerende pijnen in de spieren kan het zijn dat er een niet natuurlijke stand is ontstaan in een van de gewrichten. De chiropractor kan dit goed behandelen. Om meer informatie te geven over de beste chiropractie behandeling en technieken kunt kijken op onze chiropractor Hilversum pagina. Een langdurige belasting of spanningen kan ervoor zorgen dat spieren overbelast raken waardoor er blijvende irritatie of ontsteking voelbaar is. De oorzaak van gewrichten in een andere stand is in elk geval anders en daarmee nooit hetzelfde. Chiropractoren hebben een opleiding genoten welke vergelijkbaar is met het niveau van geneeskunde.

Wanneer wordt Dry needling gebruikt?

Tijdens een intake wordt er besproken met de therapeut wat de klacht is en wordt daar gericht onderzoek gedaan. De pijnpunten worden in kaart gebracht en middels een behandeling(en) verholpen. De behandeling bestaat niet altijd uit een Dry needling behandeling, er wordt eerst gekeken of de klacht met een andere klacht verholpen kan worden in plaats van direct Dry needling toepassen. De therapeuten van zullen altijd voor een behandeling overleggen of u gebruik wilt maken van deze methode.

Dry needling behandeling bij Kinderen in Hilversum

Dry needling is niet de eerste optie voor het behandelen van spierklachten bij kinderen. Indien kinderen klachten krijgen van de spieren dan zal er eerder gekeken worden naar de oorzaak van de klacht. De kinderfysiotherapie in Hilversum zal dan een grondige analyse maken van houding en motoriek van het kind.

Waar kunnen triggerpoints voorkomen?

Triggerpoints kunnen in alle spieren voor komen. Het ligt eraan per spier waar deze zich voordoen. Niet elke spier is gelijk aan elkaar en heeft daarom ook een andere triggerpoint regio. Ook kunnen de triggerpoints veranderen per persoon, het is niet een gegeven dat bij iedereen een triggerpoint op een en dezelfde plek zit. 

Behandeling met Dry needling in Hilversum

De therapeut zal voor een Dry needling behandeling met u overleggen voordat deze methode wordt toegepast. Een behandelmethode ziet er als volgt uit;

De spierspanningen worden vastgesteld en worden middels een (lange/korte) naald in de spier gebracht om te ontspannen. In de spierbuik vormen verhardingen plaats wat een “triggerpoint” wordt genoemd. Met de naald wordt gericht in de triggerpoints geprikt waardoor de spier compleet samenspant om daarna compleet te ontspannen. Een korte samentrekking als gevolg op dry-needling wordt een twitch genoemd. Het kan voorkomen dat een spier meerdere malen samentrekt (twitched) voordat de spier compleet tot ontspanning komt.