'Geen energiedrank meer in supermarkt'

8
1196

Dat energiedrankjes niet gezond zijn weten we tegenwoordig allemaal. De GGD wil zelfs dat er geen energiedranken meer verkocht worden in de supermarkt.

Dat energiedrankjes niet gezond zijn weten we tegenwoordig allemaal. De GGD wil zelfs dat er geen energiedranken meer verkocht worden in de supermarkt. Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland, laat dat vandaag weten in het AD.

De Vries: ‘Ouders beseffen niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. Je geeft een kind toch ook geen kop koffie te drinken?’

Omdat een blikje energiedrank qua cafeïnegehalte bijna gelijk staat aan een kop koffie is er veel commentaar op het verbieden van de energiedranken. Volgens velen moeten dan ook koffie, thee en andere cafeïnehoudende dranken verboden worden voor deze doelgroep.

De directeur van de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten ziet het liefst de drankjes alleen nog maar in speciaalzaken die voedingssupplementen verkopen. ‘Daarmee geef je ook aan dat deze drankjes voor volwassenen zijn’.

De GGD pleit ook om de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken van 16 naar 18 jaar te verhogen. Verder vinden zij dat deze dranken net als de energiedranken niet meer in de supermarkten verkrijgbaar mogen zijn. Stunten met de alcoholprijzen is volgens de GGD ook onacceptabel.

De gevaren van energiedrank

Energiedrank kan ons zenuwstelsel overmatig stimuleren en uiteindelijk zelfs verslavend werken. Een blikje van 250 ml bevat 80 mg cafeïne. In zo’n zelfde blikje zitten minstens negen klontjes suiker. Cafeïne verhoogt ook de angstgevoelens, zenuwachtigheid, geïrriteerdheid en slapeloosheid.

Bovendien zijn energiedranken schadelijk voor je tanden. De hoge zuurgraad tast het glazuur aan en laat onherstelbare schade achter. Hierdoor heb je meer kans op gevoelige tanden, gaatjes en tandbederf.

Buiten cafeïne bevatten energiedrankjes ook taurine. Taurine is het stofje dat het vochtgehalte in onze hersenen en onze hartslagfrequentie regelt. Een teveel van deze stof kan hevige hoofdpijn en zelfs diaree veroorzaken.

8 REACTIES

 1. Van teveel roomboter krijg je een hartinfarct, van teveel olijfolie word je dik, van teveel chocolade rotten je tanden weg, en van teveel appels krijg je buikpijn. Hallooo! Met het ’teveel’-argument kun je de halve supermarkt wel verbieden.

  Kan de GGD ook eens iets aan het verstand van de mensen overlaten? Van teveel GGD-bemoeienis krijg ik hoofdpijn. Verbieden, die hap.

 2. Een uitstekend voorstel,het is de grootste shithandel die er bestaat,alleen de mensen die het kopen zijn toe aan een herscholing.De banken handel(d)en in pakketten gebakken lucht waar dik voor betaald is,unilever handeld in gebonden karnemelk.De verpakking is duurder dan de inhoud en het werkt net zo goed als een pepermuntje in een glas water.De opmerkingen zijn niet de helderste(!)

 3. D. Plante en Onnodig: Misschien vind ik de etenswaren die u koopt wel ‘shithandel’ en ‘gebakken lucht’ en misschien koopt u wel ‘geneesmiddelen’ die net zo goed werken als een glas water.

  Punt is dat ik niet ga claimen dat wat u koopt, verboden zou moeten worden omdat ik daar toevallig niks in zie.

  Andersom wilt u dat blijkbaar wel t.a.v. producten waar u niets in ziet.

  Ik noem dat totalitair denken. Mensen die totalitair denken, bezorgen mij hoofdpijn. Na het lezen van uw reacties stuiter ik de goot in. U zou dus verboden moeten worden. Op zijn minst bent u aan een ‘herscholing’ toe.

 4. Serieus? Wat is dit voor onzin, er zijn inderdaad genoeg dingen die ook ongezond zijn en die in de vakken van de supermarkt staan. Ouders en kinderen moeten zelf maar opletten wat ze drinken of eten. Is hun eigen verantwoordelijkheid, kinderen op hun 16 laten roken en drinken is ook niet goed, alsof zij genoeg verstand al daarvoor hebben?
  Laat de jeugd lekker leven, anders doen ze toch alles stiekem.

 5. Aan D.Plante, zullen we dan alles gaan verbieden wat ongezond is,; zoals friet, frisdrank, snoep& chocola enz..? even nadenken voor je wat zegt hoor, als we zo doorgaan zijn de schappen van de supermarkten leeg en de mensen leren niet meer voor zichzelf nadenken. Ik heb het idee dat jij toe bent aan wat herscholing

 6. Misschien is het allergevaarlijkste nog wel ‘De Reclame’. Waarom verbieden we de reclames niet zodat we met onvalse informatie producten kunnen beoordelen? Reclame werkt in op je brein door er valse informatie in te proppen op een nogal sinistere wijze. Reclame maakt mensen twijfelen aan zichzelf op een dusdanige manier dat ze verwachten dat het product in kwestie hen zal redden… Alle massaproductie-producten zijn semi-ongezond… Maar als iedereen onsterfelijk wil zijn en tot zijn 150ste levensjaar wil werken voor de staat en hun bedrijven zodat zij met goedkope slaven als goden kunnen leven… Be my guest…