Geen voedselvergiftiging op de camping

0
746

Misselijkheid, braken, koorts en diarree. Een vakantie kan flink worden verpest als je ziek wordt van het eten. Soms veroorzaakt een voedselvergiftiging een maagdarmontsteking. Reden genoeg om goed op te letten.

Misselijkheid, braken, koorts en diarree. Een vakantie
kan flink worden verpest als je ziek wordt van het eten. Soms veroorzaakt een
voedselvergiftiging een maagdarmontsteking. Reden genoeg om goed op te
letten.

En niet alleen in verre niet-Westerse landen ligt een
voedselinfectie op de loer. Ook op de camping in Zeeland kun je een voedselvergiftiging
oplopen.

Eten goed bewaren

In verre niet westerse landen word
je vaak geadviseerd om voorzichtig te zijn met de keuze van voedsel, zelfs als
je in een restaurant eet. Maar zelf je eten op vakantie goed bewaren en
bereiden is ook een flinke klus, laat staan op een camping.

Producten als zuivel, vlees of vis
moeten bewaard worden
bij maximaal 7â—¦C. Het beste kun je daarom een elektrische
koelbox aanschaffen. Het grote voordeel is dat deze vaak ook tijdens het
autorijden kunnen blijven koelen. Zo heb je voor onderweg ook verse en gekoelde
producten.

Een gewone koelbox met
koelelementen en een koeltas zijn vaak warmer dan 7â—¦C. Wil je toch een gewone
koelbox gebruiken? Gebruik dan de verse vleeswaren en rauw vlees dezelfde dag
nog. Zorg er ook voor dat ze goed verpakt zijn. Zo kunnen eventuele bacteriën
zich niet verspreiden.

Campingwinkels

Je kunt niet iedere supermarkt
blindelings vertrouwen. Vooral kleine supermarkten en campingwinkels kunnen wel
eens problemen hebben met de koeling. Als je zelf de nodige
voorzorgsmaatregelen neemt, maar de campingwinkel koelt de producten niet goed
genoeg, dan loop je nog de nodige risico’s op een voedselvergiftiging.

Let ook goed op te datum. Wanneer
je een product opent, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Het product kun je
dan vaak nog maximaal twee dagen bewaren.

Bij warm weer en een matige
koeling is het verstandig om het product dezelfde dag nog te gebruiken.
Respecteer de houdbaarheidsdatum en neem geen risico als je denkt dat het
product er nog goed uitziet.

Handen wassen

Was je handen voor, na en tijdens
het bereiden van je eten. Zorg dat alle bereidingsmiddelen schoon zijn.
Ruimafval gelijk op en leg de eventuele restjes direct in de koeling. Laat de afwas niet te lang staan, zeker niet in de zomer. Bacteriën kunnen zich in een warme, vochtige omgeving zeer snel vermeerderen.

Uit blik

Vertrouw je het niet helemaal, of
heb je geen zin om elke dag alles vers te halen, kies dan voor producten uit
blik. Deze zijn langer houdbaar. Je kunt ook kiezen voor diepgevroren vlees en
vis, maar ook hierbij moet je goed opletten. De sappen die vrijkomen bij het
ontdooien van de producten, moeten niet de kans krijgen om zich te verspreiden
over de koeling. Daarnaast moet je het vlees of de vis meteen bereiden zodra
het ontdooit is. Zorg er bij het koken voor dat je eten echt gaar is.

Toch getroffen door voedselvergiftiging?

De symptomen van een
voedselvergiftiging ontstaan doorgaans binnen 48 uur na het eten. Meestal ben
je vanzelf binnen een tot vijf dagen verlost van je klachten. In de tussentijd
is het belangrijk om veel vocht te drinken, zodat uitdroging wordt voorkomen.
Tegen de diarree kun je een middel als Norit of Imodium innemen. Als je
ernstige diarree hebt, meer dan 38,5 graden koorts hebben, last hebt van
bloederige diarree of hevige buikpijn, dan is het verstandig om een arts te
raadplegen.