Gespierde mannen leven langer

0
1745

 

Hoe gespierd je bent als tiener zou kunnen voorspellen hoe lang je leeft – als je een man bent. Zweedse onderzoekers volgden 24 jaar lang meer dan een miljoen jongens, en ontdekten dat degenen met zwakke spieren (weinig kracht in de been- en armspieren en een slechte grip) een hogere kans hadden om vroeg te overlijden. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Aan het begin van het onderzoek lieten de Zweedse onderzoekers jongens tussen de 16 en 19 die zich hadden opgegeven voor het leger wat spieroefeningen doen. Zo konden ze de sterkte van hun spieren meten. Daarna werden de jongens gevolgd.

Zwak: meer kans op ziektes

In de loop van het onderzoek gingen er 26.145 mannen dood (2.3%). De belangrijkste doodsoorzaak was dood door een ongeval, gevolgd door zelfmoord, kanker, hart- en vaatziekten en een beroerte. Eén derde van de sterfgevallen kwam door andere oorzaken. Voor het onderzoek werden deze als één groep gezien.

De tieners met sterke spieren hadden 20-30 % minder kans om vroeg te overlijden (in dit onderzoek werd ‘vroeg’ gedefinieerd als onder de 55 jaar) aan zelfmoord, en hadden tot wel 65% minder kans om een psychische aandoening te hebben als schizofrenie of depressie.

Ook hadden sterke jongens 20-35 % minder kans om vroeg te overlijden aan hart- en vaatziekten en aan de overige oorzaken. De jongeren die het slechts scoorden op de spiertest hadden het hoogste risico om dood te gaan voordat ze 55 waren. Het effect van zwakke spieren op de levensverwachting was ongeveer hetzelfde als de risico’s van obesitas en een hoge bloeddruk. Zelfs als de onderzoekers rekening hielden met deze factoren bleef het verband tussen vroeg overlijden en zwakke spieren bestaan. Sterker nog, mannen met overgewicht en sterke spieren hadden een langere levensverwachting dan dikke en dunne mannen met slappe spieren.

Oorzaak verschil in levensverwachting

Volgens de onderzoekers zou het kunnen dat sterke jongens langer leven omdat krachtige spieren meestal samengaan met een fit lichaam. Ook zou het kunnen dat fysiek zwakke mensen ook mentaal zwakker zijn. Hoewel er dus een verband blijkt te zijn, is het volgens de onderzoekers nog te vroeg om te concluderen dat je langer gaat leven als je na het lezen van dit onderzoek een abonnement neemt op de sportschool. Hiervoor moet eerst onderzocht worden of de levensduur van zwakke jongens verlengd wordt als ze sterke spieren ontwikkelen.