Gezonder leven aan de kust

gezonder leven

Het is gezonder om aan de kust te wonen dan in het binnenland. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat mensen die dichtbij de kust leven, meer vitamine D aanmaken dan mensen die verder in het binnenland wonen.

Gezonder leven

In het onderzoek werden ruim 7000 mensen gevolgd. Zij werden op basis van hun woonafstand tot de kust ingedeeld in groepen. Ook werd er informatie verzameld over de hoeveelheid zon en de hoeveelheid vitamine D in het bloed van de mensen.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die dichtbij de kust wonen, meer vitamine D in hun bloed hebben. Vooral in de herfst is dit verschil duidelijk aanwezig. Ook scheen de zon in de kustgebieden meer dan in het binnenland. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van het licht van de zon.

Onze gezondheid wordt dus beïnvloed door onze leefomgeving en de plaats waar we wonen. Toch is het lastig om te zeggen dat de zon alleen maar een gunstig effect heeft op onze gezondheid. Door meer zon maakt ons lichaam inderdaad meer vitamine D aan, maar het kan ook negatieve consequenties voor onze gezondheid hebben. Zo kan zonlicht het risico op huidkanker verhogen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie