Goed en slank eten in drukke tijden

0
791

Ze zijn er weer, de laatste maanden voor de zomer. De tijd van drukte, stress en spannende dingen die nog even gedaan moeten worden voordat de zomervakantie officieel mag beginnen. Ook is het de tijd van de examens, tentamens en afstudeerpresentaties.

Ze zijn er weer, de laatste maanden voor de zomer. De tijd van drukte, stress en spannende dingen die nog even gedaan moeten worden voordat de zomervakantie officieel mag beginnen. Ook is het de tijd van de examens, tentamens en afstudeerpresentaties. Juist nu komt stress en drukte om de hoek kijken. En dan is het belangrijk goed te eten.

Vaak wordt er op deze momenten verkeerd omgegaan met voeding. Maaltijden worden overgeslagen en het is zo makkelijk om even iets te halen bij de snackbar. Vooral als je ‘s avonds toch weer snel door moet naar een andere afspraak. Toch kun je dit beter niet doen. Want juist in een stressvolle periode is het belangrijk om gezond en regelmatig te eten. Zo houd je je lichaam in balans en blijven de kilo’s waar ze horen. En dat is niet op jouw lichaam.

Wel of niet goed
Je zou wellicht anders verwachten, maar stress is niet per definitie slecht voor een mens. Sterker nog, soms kan het best goed voor je zijn, zolang het maar gaat om gezonde stress. Gezonde stress heeft te maken met onze natuurlijke reactie, het instinctieve vlucht- en vechtgedrag. Het is bijvoorbeeld de spanning die je voelt als je iets belangrijks moet doen. Zoals als een examen of belangrijk gesprek. Wel moet deze spanning na het gesprek weer wegtrekken.

Drinken
Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt; ongeveer 1,5 liter per dag. Als je te weinig vocht in je lichaam hebt kun je hier namelijk moe en lusteloos van worden. Als je echt moe bent en toch rond de avond nog door moet leren, zou je een kop koffie kunnen drinken om jezelf wakker te houden. Let er wel op dat je niet teveel koffie drinkt. Dit kan namelijk leiden tot pijn in je maag en trillende handen.

Alcohol kun je in deze periode beter mijden, of alleen een glaasje alcohol drinken als je de volgende dag niks te doen hebt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je wel goed inslaapt, maar dat je minder diep slaapt. En juist deze diepe slaap zorgt ervoor dat je de stof die je geleerd hebt beter opslaat in je hersenen. Dus vermijd alcohol voordat je een belangrijke beslissing moet nemen.

Goede concentratie
Het belangrijkste tijdens deze periode is om gezond en gestructureerd te eten. Probeer dus vijf à zes keer per dag te eten. Deze maaltijden bestaan uit drie hoofdmaaltijden en twee tot drie tussendoortjes. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel constant blijft en dat je dus alert kunt reageren op alle dagelijkse bezigheden. Vooral het ontbijt is hier essentieel bij. Het ontbijt is de eerste brandstof die je lichaam weer laat draaien. En zodra je lichaam die eerste brandstof niet binnenkrijgt, zal het de hele dag door minder goed functioneren.

Rustig aan
Suiker is een koolhydraat en koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer een oppepper krijgt. Dit geeft voor even een goed gevoel. Maar het probleem met simpele suikers is alleen dat het ook snel je bloedsuikerspiegel weer doet dalen. Dit geeft je dus kort extra energie, maar dit is snel weer voorbij. Het beste kun je daarom vezelrijke koolhydraten nemen, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen. Deze laten je bloedsuikerspiegel rustig stijgen en dalen. Daardoor heb je langer energie en voel je je beter dan met snelle koolhydraten.

Ook is het belangrijk om de tijd te nemen voor je maaltijden. Als je even snel tussen de drukte door een Mars naar binnen propt, zul je hier later spijt van krijgen en je hebt binnen de kortste keren weer honger. Beter is het om de tijd te nemen en rustig na te denken over wat je eet. Zo haal je veel meer voldoening uit je eten wat uiteindelijk zorgt voor meer energie.

Bewegen
En dan de laatste, en misschien wel de meest nuttige tip, beweeg! Of je nu buiten gaat lopen met de hond, jezelf kapot fietst in de fitnessruimte of een lesje Zumba volgt, het maakt niet uit. Maar probeer tijdens deze drukke periodes genoeg te bewegen. Als je sport maak je namelijk endorfine aan, dit gelukshormoon zorgt ervoor dat de druk in je lichaam afneemt en je je gezond en gelukkig voelt. Je hoeft even helemaal nergens aan te denken en je gaat weer met een opgeruimd gevoel en een stukje gezonder naar huis. En bijkomend voordeel is dat je je frustraties niet meer hoeft te uiten op collega’s of medestudenten, want deze kun je allemaal kwijt in dat vervelende apparaat op de sportschool.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.