Goedkope suikers, fructose genaamd, die aan veel voedingsproducten en frisdranken worden toegevoegd zorgen voor een toename van diabetis en obesitas. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië.
Goedkope suikers, fructose genaamd, die aan veel voedingsproducten en frisdranken worden toegevoegd zorgen voor een toename van diabetis en obesitas. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië.
Het gaat om fructose dat gemaakt wordt van graan en ondermeer gebruikt wordt in yoghurt, frisdranken, saladedressing en ontbijtgranen. Het onderzoek toont aan dat fructose de gevaarlijke groei van vetcellen rond vitale organen kan stimuleren en diabetes en hartziekten tot gevolg kan hebben. Op termijn zal veel inname van fructose ook leiden tot gewichtstoename.
Fructose wordt in toenemende mate gebruikt ter vervangende suikers in zeer veel producten. Zelfs worden de suikers toegevoegd aan fruitdranken waar je van mag uitgaan dat ze gezond zijn. Helaas is het niet aan het etiket af te lezen hoeveel fructose aan een product of drankje is toegevoegd. Dat maakt het lastig om op de hoeveelheid fructose in een voedingsproduct te letten.
Lees ook:
– Gevaren van suikers
– Minder suiker voorkomt hoge bloedsuikerspiegel
– Heb ik overgewicht?
Bron: GVA.be