Griepepidemie blijft vooralsnog uit

0
1077

 

De griepepidemie die elk jaar in de winter de kop opsteekt, blijft vooralsnog uit. Dat meldt dagblad Metro op basis van cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL).

Vorig jaar was er van begin januari tot eind februari sprake van een epidemie in ons land. Volgens epidemioloog Gé Donker van het NIVEL is er geen duidelijke reden voor het uitblijven van een griepepidemie. Het aantal griepgevallen in Nederland is de laatste weken langzaam gestegen. De komende weken kan er alsnog sprake zijn van een epidemie. In de zesde week van 2012 werden 48 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) gerapporteerd door de huisartsen van de CMR-Peilstations van het NIVEL.

Wanneer sprake van epidemie?
Het NIVEL spreekt van een epidemie wanneer gedurende twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren én virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters.

Begin februari trokken in België 136 mensen op de 100.000 met griepklachten naar hun huisarts. Om te spreken van een epidemie moet dat aantal in België op minimaal 138 liggen. In andere Zuid-Europese landen heeft de griep zich al verspreid.

Griep herkennen
Bij een tamelijk onschuldige verkoudheid wordt vaak over griep gesproken. Een echte griep is iets anders. De griep is de meest onderschatte ziekte die er is. In de meeste gevallen ben je besmet met het verkoudheidsvirus. Wanneer je griep hebt is een influenza-infectie de boosdoener.

Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Via de luchtwegen verloopt de infectie. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte vallen in de risicogroepen.

Symptomen van de griep
Belangrijkste symptomen van de griep zijn:

  • Spierpijn
  • Snel opkomende koorts
  • Rillerig
  • Vermoeid/uitgeput
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Verlies van eetlust
  • Vertopte neus

Deze symptomen lijken veel op een stevige verkoudheid. Ontstaan deze symptomen in de periode dat er griep heerst dan is de kans groot dat je griep hebt.

Heb je het griepvirus te pakken dan is het belangrijkste advies om goed uit te zieken. Neem rust en vergeet niet voldoende te drinken. Het zal ongeveer drie tot zeven dagen duren. Is er daarna nog geen verbetering dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts.