Griepepidemie in aantocht: 7 voorzorgsmaatregelen

2
1352

Nederland staat op de drempel van een griepepidemie. Volgens deskundigen is er reden om aan te nemen dat de griepgolf na deze week een piek zal vertonen. Vooral het noorden en westen van het land is getroffen door het virus. Dat blijkt uit metingen van de Grote Griepmeting.

Nederland staat op de drempel van een griepepidemie. Volgens deskundigen is er reden om aan te nemen dat de griepgolf na deze week een piek zal vertonen.

Vooral het noorden en westen van het land is getroffen door het virus. Dat blijkt uit metingen van de Grote Griepmeting. Deze website brengt met behulp van duizenden internetgebruikers het griepvirus in kaart. De internetgebruikers geven wekelijks aan of zij last hebben van griep- of verkoudheidsklachten. Er is officieel sprake van een epidemie als er 480 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners zijn. In België is er inmiddels officieel sprake van een griepepidemie.

Geen zorgen
Toch hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Volgens wetenschapsjournalist en initiatiefnemer van de Grote Griepmeting Carl Koppeschaar gaat het alsnog voornamelijk om een zware verkoudheid en influenza B, een milde griepvorm.

Mexicaanse griep
In België zouden er mensen zijn met het Mexicaanse griepvirus, een virus waar Nederland in oktober vorig jaar mee te maken kreeg. Maar ook hier hoeven wij ons geen zorgen over te maken. Veel mensen zijn vorig jaar al in aanraking gekomen met het virus, dus zij zouden nu afweerstoffen moeten hebben.

Voorzorgsmaatregelen
De vele nieuwjaarsrecepties die deze week op veel plekken in het land plaatsvinden kunnen ervoor zorgen dat het griepvirus sneller wordt verspreid. Je kunt natuurlijk tijdens deze receptie geen handen schudden, maar vaak kom je hier niet onderuit. Een tip is om goed je handen te blijven wassen met antibacteriële zeep.

Hieronder volgen nog meer voorzorgsmaatregelen om de kans op besmetting met het virus te verkleinen.

1. Houd je hand voor je mond als je niest.
2. Gebruik papieren zakdoekjes.
3. Probeer je mond, neus of ogen niet veel aan te raken.
4. Beweeg voldoende.
5. Eet gezond en gevarieerd, tenminste twee stuks fruit per dag en twee ons groente.
6. Ventileer je woon- en slaapkamer goed. Ook op je werk.
7. Wrijf je handen af en toe in met handalcohol.

Griepvirus te pakken
Heb je de griep al te pakken dan is het belangrijkste advies om goed uit te zieken. Neem rust en vergeet niet voldoende te drinken. Het zal ongeveer drie tot vijf dagen duren. Is er daarna nog geen verbetering dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts.

2 REACTIES