Griepepidemie treft Nederland

1
928

Nederland gaat officieel gebukt onder een griepepidemie. Vooralsnog is er sprake van een milde epidemie. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel donderdag. Meer dan 78 op de 100.000 inwoners gingen begin maart met griepachtige klachten naar de huisarts. De meeste mensen voelen zich na 3 tot 5 dagen weer een stuk beter.

Nederland gaat officieel gebukt onder een griepepidemie. Vooralsnog is er sprake van een milde epidemie. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel donderdag.

Meer dan 78 op de 100.000 inwoners gingen begin maart met griepachtige klachten naar de huisarts. De meeste mensen voelen zich na 3 tot 5 dagen weer een stuk beter.

Half februari zat de griep al tegen de ondergrens van een epidemie.

Officieel sprake van griepepidemie
Het NIVEL spreekt van een epidemie wanneer de huisartsen van de Continue Morbiditeitsregistratie (CMR) Peilstations twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters.

De epidemie dient zich nu laat aan, maar in het verleden is dat vaker voorgekomen. Zo meldt Nivel dat de epidemie in 2003 en 1995 ook in maart begon

Heb ik griep?
Wanneer je griep hebt is een influenza-infectie de boosdoener. Via de luchtwegen verloopt de infectie. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte vallen in de risicogroepen.

Symptomen van de griep

ӬBelangrijkste symptomen van de griep zijn:

• Spierpijn

• Snel opkomende koorts

• Rillerig

• Vermoeid/uitgeput

• Hoesten

• Keelpijn

• Verlies van eetlust

• Vertopte neus

Griepvirus te pakken

Heeft het griepvirus je te pakken? Lees dan hier tips om snel weer op te knappen van de griep.

Lees hier 7 voorzorgsmaatregelen om de kans op besmetting met het virus te verkleinen.