'Griepprik beschermt tegen hartaanval'

De jaarlijkse griepprik verkleint niet alleen de kans tegen infectieziekten, maar beschermt ook tegen een hartaanval. Dat suggereert een nieuw Canadees onderzoek.

Onderzoekers van de University of Toronto ontdekten dat de griepprik het risico op een hartaanval, beroerte en sterfte door hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleint.

Jacob Udell, cardioloog in het Women’ s College Hospital en van the University of Toronto bestudeerden met zijn team gepubliceerde klinische studies over dit onderwerp uit de jaren ’60.

Vermindering risico

In totaal werden 3227 patiënten onderzocht, met een bijna gelijke verdeling tussen patiënten met en zonder hart- en vaatziekten. De helft van de deelnemers kreeg een griepvaccin (willekeurig) en de anderen kregen een placebo-vaccin. Het team beweert dat het griepvaccin het risico op een hartaanval, beroerte of cardiale sterfte met 50 procent wordt verminderd in vergelijking met een placebo.

Udell’s team is van mening dat hun onderzoek mogelijk meer mensen stimuleert om de griepprik te halen. De mensen die jaarlijks een griepprik halen is volgens hem nog steeds bedroevend laag. Wie in de gezondheidszorg werkt, krijgt van de baas meestal het dringende verzoek om elk jaar een griepprik te halen. Ook mensen met een chronische ziekte als astma, COPD, hartziekten, diabetes of nieraandoeningen en ouderen boven de 60 jaar worden door huisartsen jaarlijks uitgenodigt om een griepprik te halen.

Udell: “Stel je voor dat dit vaccin ook een beproefde manier is om hart-en vaatziekten te voorkomen.”

De bevindingen werden gepresenteerd op het Canadian Cardiovasculair Congress 2012.

Bron: artikel – Science Daily

Meer over de griepprik

Tussen half oktober en half november is het weer tijd voor de griepprik. De griepprik beschermt je tegen het beruchte influenzavirus. De kans dat je griep krijgt is na het halen van de griepprik een stuk kleiner. En mocht je toch de griep krijgen, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig.

Ook is de kans op complicaties, zoals een longontsteking kleiner.

Moet ik een griepprik halen?

De griepprik kan iedereen in principe halen. Maar er zijn risicogroepen samengesteld. Deze groepen lopen extra risico om ernstig ziek te worden door de griep. Wanneer je tot 1 van deze groepen behoort is het verstandig om een griepprik te halen. Behoor je niet tot deze groepen dan is de griepprik niet gratis.

De risicogroepen:

  • Personen van 60 jaar en ouder;
  • Nierpatiënten;
  • Personen met hartproblemen
  • Personen met een verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling;
  • Verstandelijk gehandicapten die in een instelling wonen;
  • Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken;
  • Personen met diabetes;
  • Personen met astma, chronische bronchitis of longemfyseem.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie