Groene thee voorkomt piek in bloedsuikerspiegel

0
1870

Diabetici hebben moeite met het omlaag brengen van hun glucosespiegel. Voor hen is de conclusie van onderzoekers uit Amerika, die ontdekten dat groene thee helpt tegen een glucosepiek, dan ook goed nieuws.

Na het eten van een product met veel zetmeel krijgt je lichaam veel glucose in het bloed. Dit wordt weer afgebroken door het hormoon insuline. Diabetici hebben moeite met het omlaag brengen van hun glucosespiegel. Voor hen is de conclusie van onderzoekers uit Amerika, die ontdekten dat groene thee helpt tegen een glucosepiek, dan ook goed nieuws.

De onderzoekers van Pennsylvania State University ontdekten dat het drinken van groene thee tijdens het eten van een product met veel zetmeel (zals toast of een bagel) kan helpen om je bloedsuikerspiegel laag te houden. Hun onderzoek werd vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Molecular Nutrition and Food Research.

Onderzoek op muizen

In het onderzoek kregen muizen voedsel dat rijk was aan zetmeel. Een deel van deze muizen kreeg daarbij ook EGCG, een stofje dat in groene thee zit. De muizen die dit stofje binnenkregen hadden een glucosepiek die tot wel 50 % lager was dan die van de muizen die enkel zetmeel aten. De dosis EGCG die de muizen kregen stond gelijk aan anderhalve kop thee voor mensen.

Groene thee en zetmeel

Onderzoeker Joshua Lambert benadrukt dat het effect alleen merkbaar was als de muizen de EGCG tegelijk innamen met het zetmeel. Een kop groene thee drinken twee uur nadat je een witte boterham hebt gegeten helpt dus niet. Ook meldt Lambert dat het belangrijk is dat je geen suiker aan de thee toevoegt, omdat dit de bloedsuikerspiegel weer omhoog brengt.

De onderzoekers zijn van plan om als volgende stap het effect van EGCG op mensen te testen. Als dit inderdaad dezelfde werking heeft als bij de muizen, betekent dit dat mensen door middel van een simpel trucje makkelijker hun gezondheid op peil kunnen houden.

Bron: Eurekalert