Groenten in hun geheel koken is gezonder en lekkerder

0
849

Groenten bewaren meer gezonde voedingstoffen en smaken beter als ze in hun geheel gekookt worden.

Groenten bewaren meer gezonde voedingstoffen en smaken beter als ze in hun geheel gekookt worden.

Eerder gaven we in het artikel ‘Groenten zijn gezond‘ al aan dat het belangrijk is om groenten niet te lang te koken. Immers, door het koken gaat 50% van de vitaminen verloren. Nu blijkt uit recent onderzoek dat het
snijden van wortelen ervoor
zorgt dat er een kwart meer gezonde stoffen uit de groente
verdwijnen bij het koken.

Gesneden wortelen hebben een grotere oppervlakte aan
de buitenkant, waardoor er meer gezonde stoffen kunnen vrijkomen. Ook
verliezen ze als ze gesneden zijn meer vitamine C en natuurlijke
suikers omdat meer cellen dan opgewarmd worden en de mogelijkheid
verliezen om het kokende water af te weren.

Bovendien toont het onderzoek aan dat groenten die in hun geheel worden gekookt beter smaken dan groenten die vooraf gesneden zijn.

Als je wortelen in hun geheel kookt
en ze pas achteraf snijdt, bewaren ze dus beter hun smaak en
voedingswaarde. Dit is een makkelijke tip om gezonder te
eten.

Bron: HLN.be