Hardlopen op blote voeten niet zonder risico

1
818

Hoewel eerder nog bleek dat hardlopen op blote voeten goed voor je zou zijn, is er nu een duidelijke piek waar te nemen bij de voet- en beenblessures van hardlopers die op blote voeten rennen, zeggen Amerikaanse dokters.

Hoewel eerder nog bleek dat hardlopen op blote voeten goed voor je zou zijn, is er nu een duidelijke piek waar te nemen bij de voet- en beenblessures van hardlopers die op blote voeten rennen, zeggen Amerikaanse dokters.

Veel hardlopers waaronder ook amateurs zijn na het lezen van het boek ‘Born to run’ van Christopher McDougall overgestapt op ‘blootvoets’ lopen. Het boek heeft een enorme impact gehad.

Blotevoetenschoenen

Eén van de mensen die zijn hardloopschoenen in heeft geruild voor de ‘blotevoetenschoenen’ is Marathon renner Ryan Carter.

De eerste keer dat hij op blote voeten ging lopen is alweer twee jaar geleden. Hij rende de eerste keer maar 500 meter, na tien weken werd dit al tien kilometer. Tot de training waar hij plotseling geen stap meer kon zetten door een vreselijke pijn aan zijn rechtervoet. ‘Alsof iemand me met een hamer had geslagen.’

Volgens voetspecialisten komen de vele verwondingen door het te snel overstappen van degelijke schoenen naar blote voeten.

Je loopt namelijk heel anders op schoenen dan op blote voeten. Met schoenen heb je de neiging om een lange pas te nemen en op je hiel te landen. Op blote voeten neem je kortere passen en land je op de midden- of voorvoet.

Blessures

De verwondingen ontstaan vooral wanneer mensen te veel druk op hun kuit- en voetspieren uitoefenen of hun stappen niet verkorten waardoor zij telkens op hun hiel landen.

Hardloopblessures komen vaak voor. Van de renners heeft 30 tot 70 procent wel eens last van RSI-klachten. Deskundigen zijn het niet met elkaar eens over hoe je dit kunt voorkomen.

Sommige lopers met chronische klachten wordt aangeraden om op blote voeten te lopen, omdat het meer natuurlijk is. Zo liepen onze voorouders er immers ook bij.

De hardlopers lopen natuurlijk niet écht op hun blote voeten. Dit zou te gevaarlijk zijn aangezien de ondergrond hier niet geschikt voor is. Zij lopen op ‘blotevoetenschoenen’ die als een handschoen om hun voeten zit en beschermt tegen vuil, hitte, water en troep op de grond zoals steentjes en glas.

Op blote voeten leren lopen

Volgens experts kunnen mensen wel met succes afscheid nemen van hun schoenen. Het belangrijkste is dat ze dit langzaam doen. Begin met het rond lopen op blote voeten. Ga voor korte afstanden en bouw dit langzaam op. Stop onmiddellijk wanneer je pijn voelt opkomen. Het kan maanden duren om pijnloos over te stappen op blote voeten.

Lees ook:

Maak het hardlopen leuk

Hoe begin je met hardlopen

Hardlopen en afvallen

1 REACTIE