Heb jij last van voorjaarsmoeheid?

1
871
Slaap, nachtrust

De zon laat zich steeds vaker zien, de temperatuur gaat omhoog en de vogeltjes tjilpen. We worden er vrolijk en positief van!

De zon laat zich steeds vaker zien, de temperatuur gaat omhoog en de vogeltjes tjilpen. We worden er vrolijk en positief van!

Maar niet iedereen krijgt energie in het voorjaar. Na een donkere winter zijn sommige mensen echt moe, omdat ze tijdens de winter onvoldoende voedingsstoffen hebben binnengekregen. Voor velen is de accu leeg na de winter. Ze zijn oververmoeid, voelen zich neerslachtig en hebben de neiging zich terug te trekken. Met voorjaarsmoeheid (ook wel de voorjaarsdip genoemd) bedoelen we de nasleep van de winterdip, waarbij je mentaal moe bent van het afwachten op betere dagen.

Voorjaarsmoeheid is een verzamelnaam voor de lamlendigheid en het gebrek aan energie dat bij sommige mensen optreedt in de lente.

Vermoeidheid, futloosheid en een verminderde conditie kunnen met de volgende tips verholpen worden. Maak je lichaam klaar voor de lente!

1. Verander je voedingspatroon

ӬKoop vers en gezond voedsel en drink voldoende water op een dag. Zorg dat je voldoende vitamine binnenkrijgt en let op variatie en regelmaat. ӬӬ

2. Ga veel naar buitenӬ

Als je buiten fiets is de zon heerlijk, maar binnen merk je er weinig van. Wie veel buiten is in de lente, voelt zich energieker en presteert beter op geheugentaken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat we meer open staan voor nieuwe informatie. ӬӬ

3. Beweeg!Ӭ

Als het weer verbetert, sporten we ook meer. Maar vooral sporten in de buitenlucht heeft invloed op ons humeur. Dit kan komen door een verhoogde aanmaak van het feel-goodhormoon endorfine en de stijging van vitamine D. Door ’s ochtends een half uur buiten te bewegen kun je de biologische klok weer op orde krijgen.
Trek dus je hardloopschoenen aan of pak die fiets, je zult merken dat je een stuk vrolijker thuis komt en je accu weer oplaadt. ӬӬ

4. Breng regelmaat aan in je slaaptijden

”¨Ruim een kwart van de Nederlanders is oververmoeid. Zorg dat je voldoende nachtrust hebt en gooi het raam gelijk open als je ‘s ochtends wakker wordt, zodat de lentezon je kamer in kan schijnen. Op die manier kan je lichaam zich het beste herstellen”¨”¨

5. Wat wil je? Ӭ

Bedenk wat je echt wilt en leef hiernaar. Ben je niet blij met je baan? Kijk rustig eens naar iets ander. Een nieuw seizoen, een schone lei!

Houden je klachten zonder aantoonbare reden meer dan twee weken aan? Breng dan een bezoek aan de huisarts.

1 REACTIE