Herken jij overgangsverschijnselen?

0
1054
PMS

Tijdens het natuurlijke proces van de overgang wordt naar een nieuw evenwicht gezocht. Helaas gaat de overgang voor de meeste vrouwen niet zonder klachten voorbij. De overgang gaat vaak gepaard met een aantal lichamelijke ongemakken.

Onderstaand een lijst met symptomen en mogelijke klachten. De huisarts, apotheek, drogist, gynaecoloog of overgangsconsulent kunnen u adviseren bij verlichting van deze klachten.

Bloeddruk

Door onder andere de menstruatie hebben vruchtbare vrouwen vaak minder last van een hoge bloeddruk dan mannen. De menstruatie is namelijk een soort van ‘aderlating’. Dit verdwijnt tijdens de overgang en kan zorgen voor een stijging van de bloeddruk. Let daarom goed op je voeding, dit kan problemen voorkomen.

Borsten

Naarmate je ouder wordt, zal het bindweefsel slapper worden. Ook de afname van oestrogeen speelt een rol bij de verandering van je borsten tijdens de overgang. Door de oestrogeenafname worden je borsten minder stevig omdat het melkklier- en vetweefsel verandert.

Gewicht

Tijdens de overgang komen veel vrouwen enkele kilo’s aan. Dit heeft niet zozeer met de overgang te maken, maar meer met het ouder worden. Ook veel mannen komen rond deze leeftijd enkele kilo’s aan. De stofwisseling gaat vaak langzamer, terwijl het eetpatroon hetzelfde blijft. Geef daarom aandacht aan gezonde en volwaardige voeding. Toch kunnen een paar kilo’s extra meestal geen kwaad. Zeker omdat het vetweefsel na de overgang de taak van de eierstokken deels overneemt en oestrogenen aanmaakt.

Hoofdhaar

De doorbloeding van de kleine bloedvaatjes in het lichaam en die in de hoofdhuid moeten gestimuleerd worden. Door de verandering in de hoeveelheid oestrogeen kan de conditie van het haar anders minder worden. Het haar kan dan dun en slap worden. Om de doorstroming van het bloed te stimuleren kan massage van de hoofdhuid helpen.

Huid

Tijdens de overgang verandert de hoeveelheid oestrogeen. Oestrogeen is goed voor de huid en door deze verandering kan de huid droger en slapper worden. Het is daarom belangrijk om de huid goed te voeden. Hierbij speelt ook erfelijke aanleg en gevoeligheid voor invloeden van buitenaf een rol. Ga niet te veel in de zon en zorg goed voor je huid met behulp van een goede crème.

Innerlijke onrust

Veranderingen, waaronder de overgang, kunnen samengaan met hevige emoties. Hormonen spelen hierbij een grote rol. Denk aan emoties als neerslachtigheid, huilbuien, eenzaamheid en prikkelbaarheid. Hierbij spelen ingrijpende gebeurtenissen in deze levensfase ook een rol. Denk aan kinderen die het huis uitgaan en het moeten accepteren dat je ouder wordt. Zorg dat je hierover blijft praten met goede vriendinnen of vrouwen van hulporganisaties.

Lichaamshaar

Het hormoonevenwicht houdt in dat een vrouw zowel vrouwelijke als mannelijke hormonen aanmaakt. Dit evenwicht verschuift tijdens de overgang. Er worden dan minder vrouwelijke hormonen aangemaakt, maar nog wel de normale hoeveelheid mannelijke hormonen. Hierdoor kun je last krijgen van meer haargroei op benen, kin of bovenlip. Epileren en harsen kunnen hierbij een oplossing bieden.