“Het drinken van koemelk draagt bij aan reuma”

3
883

 

Het is bekend dat roken en tandvleesontstekingen het risico op het krijgen van reumatoïde artritis (RA) kunnen verhogen. Onderzoeker dr. Fons van de Loo van het UMC st. Radboud heeft het vermoeden dat ook het drinken van koemelk een rol speelt bij het ontstaan van reuma.

Van de Loo krijgt voor zijn onderzoek naar de invloed van melk op reumatoïde artritis steun uit een speciaal budget van het Reumafonds. Het Reumafonds investeert dit jaar 3,8 miljoen euro in nieuw fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma.

Afweersysteem

Met het drinken van koemelk komen kleine celdeeltjes (exosomen en celblaasjes) van de koe zelf mee. De vraag is of deze kleine celdeeltjes het afweersysteem kunnen ontregelen. Van de Loo wil onderzoeken of dit het geval is en of hij deze deeltjes kan programmeren. Indien dat het geval is wil hij een voedingssupplement ontwikkelen ter ondersteuning van de behandeling van reuma.

Van de Loo: ‘Ik denk dat de celdeeltjes die wij binnenkrijgen via ons voedsel ons gevoeliger kunnen maken voor een ziekte als RA. Net als bijvoorbeeld roken. Maar het is niet zo dat mensen nu ineens moeten stoppen met het drinken van melk“.

“Mijn onderzoek moet eerst aantonen dat die celdeeltjes invloed hebben. Als dat zo is, dan hoop ik dat dit onderzoek op termijn kan helpen om deze celdeeltjes te programmeren. Dan kunnen ze ons afweersysteem in de goede richting bijsturen, in plaats van in de verkeerde richting. Als dat lukt, kunnen we misschien een voedingssupplement maken ter ondersteuning van de behandeling van reuma.”

Nog geen bewijs

Hoewel van de Loo zijn vermoedens goed kan onderbouwen, is er echter nog geen bewijs. “We noemen het daarom onderzoek met een hoog risico. Daarvoor is moeilijk geld te krijgen. Gelukkig onderkent het Reumafonds dit probleem en biedt financiering voor dit soort onderzoek uit hun Serendipity-budget.”

Bron: artikel – Reumafonds

3 REACTIES

 1. omdat ik nu op zoek ben naar de oorzaak van mijn diarree, en dus geen melk producten meer neem ervaar ik ineens minder pijn in mijn gewrichten!
  rara hoe kan dat?

  ws de melk(bestandelen) ik krijg nog een lactose / ademtest en dan weeet ik het zeker! eindelijk onderzoek naar deze simpele oplossing voor veel leed.

 2. de mens drink niet al eeuwen koemelk, dat hebben de fabrikanten ons aanbevolen!
  maar koemelk is voor kalfjes bedoelt, een kind maakt na het 3e levensjaar al bijna geen lactase meer aan om melk te verteren.!!
  ook donkere mensen hebben hier eerder last van , en de Nederlandse mens is al lang niet meer blank, blond, . De licht gekleurde mens heefft zeker na zijn 50e levensjaar al geen mogelijkheid meer om lactose (melksuiker) om te zetten.
  maar we moeten eerst ZIEK worden voordat we daar achter komen.