Het ultieme antimuggenmiddel ontdekt?

0
695

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat sommige geurstoffen muggen storen bij het zoeken naar voedsel. Deze vondst kan bijdragen aan nieuwe manieren om de verspreiding van ziektes als malaria tegen te gaan, laten de onderzoekers weten.

Muggen sporen hun prooi (mensen en andere zoogdieren) op met behulp van speciale zintuigen, die insecten in staat stellen de koolstofdioxide waar te nemen die wij uitademen. Nu blijkt uit het onderzoek dat sommige geurstoffen die zintuigen kunnen ontregelen.

Veiligheid

Onderzoek zal nog moeten aantonen of de betreffende chemicaliƫn voor mensen veilig zijn. Maar ook als dat zo blijkt te zijn, wil dat nog niet zeggen dat het ultieme antimuggenmiddel is ontdekt. Muggen gebruiken namelijk meer zintuigen om voedsel te zoeken. Zo komen muggen bijvoorbeeld af op ons zweet. Toch denken de wetenschappers wel op een veelbelovend spoor te zitten.

Malaria

Malaria is een veelvoorkomende en ernstige tropische ziekte, die wordt overgebracht door de malariamug. Jaarlijks overlijden vele honderdduizenden mensen aan malaria. Het is een infectie van de rode bloedcellen, veroorzaakt door de malariaparasiet. Deze breekt de
besmette rode bloedcellen af, wat tot steeds terugkerende koortsaanvallen en vaak tot andere ernstige ziekteverschijnselen leidt.

Muggen zijn ook verantwoordelijk voor de verspreiding van ziektes als knokkelkoorts (dengue), gele koorts, filariasis en het West-Nijlvirus.