Hoe gezond is guacamole nu eigenlijk? En kun je deze bekende Mexicaanse dipsaus beter zelf maken of uit een potje eten?
Guacamole uit een potje
In een potje guacamole zitten minder calorieën dan in zelfgemaakte guacomole. Dit komt doordat er amper avocado in een potje guacamole zit en avocado is een vet product. In een potje dip zit maar 3,7 procent avocado. Het hoofdbestanddeel van de dip is water. Voor de rest bevat het veel kleurstoffen. Een portie van 50 gram bevat ongeveer 55 calorieën.
Verse guacamole
Zelfgemaakte guacamole bevat al snel 90 calorieën. In een gemiddelde avocado zit 35 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd vet. Ongezond is het niet, omdat avocado uit gezonde vetten bestaat. En het bevat meer vezels: circa 8 gram per avocado.
Verse guacamole bevat meer calorieën, maar is wel gezonder. Doordat je zelf kan bepalen wat je aan je guacamole wil toevoegen en verse groenten gebruikt. Hier een recept voor gezonde guacamole, vol met groenten.
Zelfgemaakte guacamole
– 2 rijpe avocado’s
– 1 vleestomaat
– 1 sjalotje
– ½ groene peper
– ca. 1 eetlepel citroensap
– 1 eetlepel fijngehakt korianderblad
– Zout en peper naar smaak
1. Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en het tomaatvocht. Snij hierna het vruchtvlees in kleine stukjes.
2. Snij de Spaanse peper in de lengte doormidden. Verwijder de zaden en snij een helft in smalle reepjes. Pel en snipper het sjalotje.
3. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Lepel daarna het vruchtvlees uit de schil. Doe het vruchtvlees in een kom en besprenkel het direct met citroensap tegen het verkleuren. Prak hierna het vruchtvlees.
4. Meng de halve groene peper, het sjalotje, de eetlepel fijngehakt korianderblad en de tomaat met de avocado.
5. Breng je guacamole op smaak met peper en zout.
Voedingswaarde per persoon (50 gram): 91 kcal
Handige tip: wil je niet dat je guacamole verkleurt als je het serveert, leg de pit van een avocado in de guacamole.