Hoe gezond is smeerkaas?

0
3843

Hoe gezond is smeerkaas? Volgens het Voedingscentrum moet je smeerkaas slechts bij uitzondering eten. Waarom? Omdat smeerkaas veel zout bevat. Meer dan gewone kaas.

Een teveel aan zout leidt in veel gevallen tot een verhoogde bloeddruk. En dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten.

Smeerkaas bevat, net als kaas, relatief veel vet en verzadigd vet. Doordat in smeerkaas meer water zit, bevat het minder vet en eiwit per 100 gram dan gewone kaas. In de vetarme varianten zit nog minder vet en deze bevatten meer kalk en vitamine B12 in vergelijking met gewone kaas. In dat opzicht is smeerkaas inderdaad gezonder. Wat is het probleem dan?

Het probleem is dat smeerkaas tot twee keer meer zout kan bevatten dan normale kaas.

Natrium in (smeer)kaas per 100 gram en per portie:

Per 100 gram per portie
30+ kaas 692 mg 138 mg
30+ smeerkaas 1250 mg 188 mg
Slankie 20+ smeerkaas 800 mg 120 mg

Ter vergelijking: de aanbevolen hoeveelheid natrium is maximaal 2400 mg per dag. Nederlanders krijgen gemiddeld 9 tot 10 gram zout per dag binnen. Dat is 3600 tot 4000 mg natrium per dag! Dat is natuurlijk veel te veel. Het komt niet doordat we met zijn allen rijkelijk met het zoutvaatje strooien. Het komt vooral doordat aan bijna alle supermarktproducten zout is toegevoegd. De voedingsmiddelenindustrie is gelukkig wel bezig daar een stokje voor te steken.

Slanke smeerkazen zijn niet beter of slechter dan gewone kazen. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Als je nierproblemen hebt of een natriumarm dieet volgt kan je beter geen smeerkaas eten. Ook wordt het afgeraden om kleine kinderen smeerkaas op brood te geven. Natuurlijk kun je gewoon smeerkaas blijven eten, kies dan wel voor een slanke variant. Deze bevatten minder calorie├źn, (verzadigd) vet en zout dan normale (niet slanke) smeerkaas en gewone kaas.