Hoe herken je gebrek aan zelfvertrouwen

gebrek zelfvertrouwen

Door verschillende enquêtes en onderzoeken naast elkaar te leggen, heeft men geconcludeerd dat zo’n 85% van de westerse wereld leidt aan gebrek aan  zelfvertrouwen.  Maar wat houdt dit precies in en hoe herkend je het?

Zelfvertrouwen

Het houdt in ieder geval in dat ook jij hoogstwaarschijnlijk last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen. Vergeet niet dat dit zich op talloze manieren kan uiten. Daarnaast kan het zijn dat dit gebrek aan zelfvertrouwen zich enkel in specifieke situaties manifesteert.

Daarom is het goed mogelijk dat je eigenlijk er nooit bij stil hebt gestaan dat je misschien een zelfvertrouwen probleem hebt. Dit is zonde, omdat een gebrek aan zelfvertrouwen en tevredenheid met jezelf een katalysator zijn voor een hoop geestelijke én fysieke klachten.

Herkennen

Benieuwd of je een deel van je problemen kunt toeschrijven aan zelfvertrouwen issues? Hieronder tref je een aantal gedragskenmerken die vaak aan mensen met weinig zelfvertrouwen wordt toegeschreven.

Wispelturig – Tegenwoordig heb je vaak zeeën aan keuzes. Hierdoor wordt al snel moeilijk om daadwerkelijk een keuze te maken. We zijn vaak bang om andere (of jezelf) teleur te stellen en daarom stellen we het maken van een keuze dan ook vaak uit.

Niet om kunnen gaan met complimentjes – Voor veel mensen is het geven van complimentjes vele malen eenvoudiger dan het ontvangen ervan. Als we een complimentje accepteren, dan zijn we bang dat we arrogant over komen. Daarnaast vragen we ons al snel af of het complimentje gemeend is. Maar een compliment is simpelweg een compliment, niets meer, niets minder.

Het dragen van een masker ­- Wie kan tegenwoordig zeggen dat zij nog echt 100% zichzelf zijn? Om in de smaak te vallen bij de rest, draagt iedereen op een moment in zijn of haar leven een masker. Hierdoor geef je echter eigenlijk aan jezelf toe dat je niet in jezelf gelooft.

Overmatige waakzaamheid – Niets gaat een persoon met een gebrek aan zelfvertrouwen voorbij. We willen ons continu op alles voorbereiden. De angst voor het onbekende gecombineerd met angst dat we niet meer aardig gevonden worden.

Tevreden zijn met falen – Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen hebben een haat-liefde verhouding met falen. Aan de ene kant zijn ze doodsbang om te falen. Aan de andere kant is het moeilijk om iets anders dan falen voor te stellen. Er is daarom ook vaak sprake van een zogeheten “self fulfulling prophecy”.

Niet kunnen genieten van het moment – Ieder moment is een momentopname. Dat klinkt erg cliché maar hier zit zeker een kern van waarheid in. We gunnen onszelf vaak helemaal niets en voelen onszelf schuldig terwijl we eigenlijk zouden moeten genieten. Niet doen!

Zichzelf continu met anderen vergelijken – Een nare eigenschap waar je overigens weinig aan hebt. De gras bij de buren is immers altijd groener.

Herkenbaar?

Herken je een aantal van deze gewoonten? Probeer jezelf dan de volgende keer op de vingers te tikken wanneer je gedachten afdwalen naar één of meerdere van deze patronen. De beste manier om dit te doen, is om deze gewoonten en gevoelens om te buigen naar een positief iets.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie