Hoe hygiënisch is jouw sportschool?

2
1115

Een bezoek aan de sportschool helpt om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Tenminste als de hygiëne in de sportschool ook in orde is. Is dit niet het geval dan liggen er veel gezondheidsrisico’s op de loer. Hoe hygiënisch is jouw sportschool eigenlijk?

Gebruik van handdoeken

Bekijk voordat je een abonnement afsluit bij de sportschool of het gebruik van handdoeken verplicht is. Vaak staat er in het huisreglement dat het gebruik van een handdoek verplicht is, maar blijkt dit in de praktijk vaak anders te zijn. Veel bacteriën die huidinfecties veroorzaken ontwikkelen zich goed op fitnesstoestellen. Gebruik een handdoek om het apparaat af te dekken daar waar het in aanraking komt met je lichaam.

Gebruik van sportschoeisel

Net als het gebruik van een handdoek is het belangrijk om sportkleding en –schoeisel te gebruiken in de sportschool. Kijk of men in de sportschool geen buitenschoenen draagt.

Gebruik van badslippers

In openbare doucheruimtes, waar men op blote voeten loopt, kun je snel voetschimmel oplopen. Helaas worden niet alle doucheruimtes en kleedkamers in sportscholen goed schoongemaakt. Draag in kleedkamers en openbare doucheruimtes badslippers om schimmels geen kans te geven. Trek na het douchen katoenen sokken aan en ventilerende schoenen.

Controleer kwaliteit zwembadwater

Veel fitnesscentra beschikken over een zwembad. Publieke zwembaden moeten aan
strenge normen voldoen op het gebied van hygiëne. Chloor, filters en afwateringssystemen moeten ervoor zorgen dat de kans op een infectie of een verkoudheid gering blijft. Vraag in het fitnesscentrum naar de ph-waarde van het zwembadwater. Om chloor effectief te laten werken dient de ph-waarde van het zwembadwater tussen de 7,2 en 7,6 te zijn. Je kunt het water ook zelf controleren. Ook de ruwe duikplank is een broeihaard voor schimmels en bacteriën.

2 REACTIES