Hoeveelheid zout in producten verschilt aanzienlijk

0
664

De hoeveelheid zout in producten kan aanzienlijk verschillen. Ook bij dezelfde producten van verschillende merken. Dat stelt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vast. De VWA heeft onderzoek gedaan naar de verschillende zoutgehaltes in verschillende producten.

De hoeveelheid zout in producten kan aanzienlijk verschillen. Ook bij dezelfde producten van verschillende merken. Dat stelt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vast.

De VWA heeft onderzoek gedaan naar de verschillende zoutgehaltes in verschillende producten. In 2009 onderzochten zij 984 producten en bekeken de zoutgehaltes van deze producten. Er bleken echter grote verschillen te zijn in bijvoorbeeld, tomatenpuree, saucijzenbroodjes, ketjap manis en hamburgers.

Het is al langer bekend dat de gemiddelde Nederlander te veel zout binnenkrijgt. Namelijk 9 gram per dag. Terwijl 1 tot 3 gram al voldoende is. Een teveel aan zout leidt in veel gevallen tot een verhoogde bloeddruk wat weer kan leiden tot hart en vaatziekten. Zout bevat natrium (afgekort als Na). Dit is de stof in zout die de bloeddruk verhoogt; 1 gram zout bevat ongeveer 400 milligram (0,4 gram) natrium.

Op het etiket van veel producten staat de hoeveelheid natrium aangeduid. Door etiketten van producten te vergelijken, kun je een gezonde keuze maken. Let hierbij vooral op het natriumgehalte (Na) en de hoeveelheid die je eet.

Lees in het artikel ‘Minder zout voorkomt hoge bloeddruk’ voor meer adviezen om de hoeveelheid zout in je voeding te beperken.

Bron: Voedingscentrum