Hoezo Valentijnsdag? Probeer elke dag aardig te zijn voor een ander!

0
799

Vandaag 14 februari is het Valentijnsdag. Een dag om al dan niet anoniem je liefde te verklaren aan iemand. Of om goede vrienden of lieve buren in het zonnetje te zetten. Maar het is toch zonde om maar een keer per jaar zo’n aardig gebaar te maken? Vriendelijk zijn is niet alleen prettig voor de ander, het geeft je zelf ook een goed gevoel. In een onderzoek kregen mensen de opdracht om gedurende een week vijf aardige dingen voor een ander te doen.

Vandaag 14 februari is het Valentijnsdag. Een dag om al dan niet anoniem je liefde te verklaren aan iemand. Of om goede vrienden of lieve buren in het zonnetje te zetten. Maar het is toch zonde om maar een keer per jaar zo’n aardig gebaar te maken?

Vriendelijk zijn is niet alleen prettig voor de ander, het geeft je zelf ook een goed gevoel. In een onderzoek kregen mensen de opdracht om gedurende een week vijf aardige dingen voor een ander te doen. Ze deden bijvoorbeeld boodschappen voor de buren, doneerden geld aan een goed doel of gaven complimenten aan anderen. Wat bleek? Na deze week waren zij gelukkiger dan daarvoor en in vergelijking met een groep die de opdracht niet had gedaan.

Van belang is wel dat je oprecht aardig bent en het niet het zoveelste ding op je to-do lijst wordt. In het boek Mental fitness lees je er meer over.

Probeer het eens!

Er zijn tal van mogelijkheden om een aardig gebaar te maken. Probeer deze eens:

  • De deur voor iemand openhouden
  • Iemand een complimentje geven
  • Een luisterend oor bieden
  • Iemand een aardig kaartje of sms’je sturen
  • Een praatje maken met een collega
  • Naar iemand glimlachen
  • Voor iemand koken

Op zoek naar meer tips over werken aan je mentale fitheid? Ga naar Mentaal Vitaal.

Auteur: Merel Haverman

Merel Haverman is wetenschapper bij het Trimbos-instituut en medeauteur van het boek Mental fitness – verbeter je mentale conditie. Zij is betrokken bij de ontwikkeling van en het onderzoek naar online therapie ter bevordering van mentale gezondheid en geluk.

Lees ook:

Geluk maak jezelf: 6 tips

Voel je goed door vrijwilligerswerk

Gelukkig in je relatie: lees de tips