Hond beschermt kinderen tegen infecties

0
1047

Een hond beschermt kinderen tegen infecties. Een Fins onderzoek suggereert dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder vaak ziek zijn dan kinderen zonder huisdieren.

Een hond beschermt kinderen tegen infecties. Een Fins onderzoek suggereert dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder vaak ziek zijn dan kinderen zonder huisdieren.

Kinderen met een hond of kat als huisdier hebben minder vaak last van een oorontsteking, hoesten of een loopneus.

Voor de studie onderzochten de onderzoekers 397 kinderen, geboren tussen 2002 en 2005. In het eerste levensjaar van de kinderen hielden de ouders een dagboek bij over de gezondheid van hun kind. Ze noteerden symptomen als hoesten, loopneus en oorontstekingen.

Oorontsteking

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die opgroeiden in huizen met huisdieren 44 procent minder kans hebben om een oorontsteking te ontwikkelen. Ook hebben kinderen 29 procent minder kans om antibiotica voorgeschreven te krijgen.

Volgens de wetenschappers levert een hond meer gezondheidsvoordelen op dan een kat.

Vuil en bacteriën

Het feit dat kinderen in huisdier-vriendelijke huizen minder vaak ziek zijn, komt volgens de onderzoekers doordat een hond vuil en bacteriën in huis brengt. Hierdoor kan het immuunsysteem van baby’s sneller ontwikkelen.
De onderzoekers laten tot slot weten dat men geen huisdier moet aanschaffen om hun kind te beschermen tegen een verkoudheid. Wel laat dit onderzoek zien dat een hond of kat in huis niet slecht is voor een pasgeborene.

Betere conditie

Een hond als huidsdier heeft nog meer voordelen. Vorig jaar toonde onderzoek aan dat een trouwe viervoeter in huis niet alleen gezellig is, maar ook goed voor de conditie. Hondenbezitters hebben vaak een betere conditie dan mensen zonder huisdieren. Het onderzoek liet zien dat het hebben van een hond en ermee wandelen niet alleen invloed hebben op de gezondheid van hun baasje, maar dat hondenbezitters over het algemeen ook actiever zijn. Lees meer over dit onderzoek in het artikel ‘Hondenbezitters zijn gezonder‘.

Lees ook:

Kat of hond echt goed voor de gezondheid

Vrouwen hebben beter immuunsysteem

Medicijnen helpen niet bij verkoudheid