Hoofdkussen belangrijk voor gezonde nachtrust

1
896

Meestal besteden we veel tijd aan de keuze van een goed matras. Logisch want het matras is bepalend voor je nachtrust en de staat van je lichaam als je ’s ochtends opstaat. Helaas is het hoofdkussen vaak bijzaak. Het is goed ons te realiseren dat een goed hoofdkussen ons een continue ondersteuning geeft voor onze nek en hoofd wat belangrijk is voor een goede en gezonde nachtrust.

Het heeft de voorkeur een hoofdkussen te kiezen van stevige materialen. Zachte materialen als dons, kapok, wol, synthetische bolletjes bieden aan het begin van je slaap wel ondersteuning maar worden ingedrukt tijdens de slaap waardoor de ondersteuning minder wordt. Elastisch schuim (bijvoorbeeld latex) is wel materiaal wat haar vorm behoudt en zacht aanvoelt.

Welk kussen past bij jou? Dit ligt aan de soort slaper dat je bent. Een rugslaper heeft een kussen nodig dat niet al te hoog is zodat de holle kromming van de nek ondersteund wordt. Meestal is een welving voorgevormd die overeenstemt met de natuurlijke kromming van de nekwervels (cervicale lordose). Een buikslaper heeft geen of slechts een laag hoofdkussen nodig. Vanwege de houding heeft dit kussen niet echt een ondersteunende functie, het gaat hier meer om het zachte gevoel voor het hoofd. De nekwervels van een zijslaper liggen het best in het verlengde van de rest van de wervelzuil om de druk op de tussenwervelschijven zo laag mogelijk te houden en geen spierspanning te veroorzaken. Deze kussens zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar om de verschillende schouderbreedtes te overbruggen.

Het is verstandig om kussens op de drie a vijf jaar te vervangen.

1 REACTIE