Hoofdluis na schoolvakantie

0
1224

Zodra de schoolvakanties achter de rug zijn, zijn er vaak weer meer gevallen van hoofdluis. Gelukkig kun je voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt. Het RIVM geeft dan ook ouders van schoolgaande kinderen, leerkrachten en medewerkers van kinderopvangcentra het advies om het haar van kinderen goed te controleren op hoofdluis.

Zodra de schoolvakanties achter de rug zijn, zijn er vaak weer meer gevallen van hoofdluis. Gelukkig kun je voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt. Het RIVM geeft dan ook ouders van schoolgaande kinderen, leerkrachten en medewerkers van kinderopvangcentra het advies om het haar van kinderen goed te controleren op hoofdluis.

Luis in je haar?

Wanneer een kind hoofdluis heeft, is het verstandig het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een luizenkam. Je kunt het kammen ook combineren met een antihoofdluismiddel. Meld op school en bij vriendjes dat je kind last heeft van hoofdluis en controleer ook alle andere gezinsleden.

Geen slechte hygiëne

Vaak worden luizen geassocieerd met armoede en vuil. Dit is onzin, luizen zijn overlopers die makkelijk van hoofd naar hoofd of via kledingstukken zich verplaatsen. Bij kinderen tot en met twaalf jaar komen luizen het meest voor. Dit komt doordat zij op de crèche, school of op de sportclubjes onderling veel contact hebben.

Controleren op hoofdluis

Heb je veel last van jeuk op je hoofd of heeft iemand in je omgeving luizen? Dan is het verstandig om je te laten controleren. Controleren gebeurd door middel van een luizen of netenkam, een luizen kam zou geen neten kunnen verwijderen omdat hij te grof is. Luizen kun je bij jezelf moeilijk controleren dus wanneer je zelf degene ben die last heeft van jeuk is het verstandig om het door iemand anders laten controleren.

De ‘patiënt’ moet voorovergebogen met het haar boven een wasbak, of wit papier hangen. Kam vervolgens het haar van achter naar voren met een luizenkam tegen het hoofd aan, begin aan de ene kant bij het oor en eindig bij de andere. Veeg de kam regelmatig af met een wit papiertje om te zien of er luizen op zitten. Je kunt ook een verbandgaasje tussen de tanden van de kamschuiven, hierdoor maak je de kam makkelijk schoon.

Een jonge luis is na 7 tot 10 dagen volwassen en kan dan zelf eitjes leggen, een gemiddelde luis blijft een maand leven en legt 250 eitjes. Wachten is dus geen optie.

Behandeling van hoofdluis

Wanneer je luizen hebt geconstateerd is het belangrijk om gelijk in te grijpen. Niet alleen jezelf of degene die luizen heeft, maar iedereen in het huishouden moet worden gecontroleerd en gelijktijdig worden behandeld.

Koop bij de drogist een anti-luizen lotion en volg de gebruiksaanwijzing. Hier wordt meestal aangegeven dat de behandeling een week later nogmaals moet worden herhaald. Kam gedurende twee weken iedere dag het haar met een netenkam. Het is verstandig om vooral bij jonge kinderen vaak een luizencontrole uit te oefenen.

Was alles waar luizen in kunnen zitten denk aan beddengoed, kleren, knuffels, jassen en sjaals. Was dit op minimaal 60 graden. Materialen die niet makkelijk gewassen kunnen worden moeten één week in een goed afgesloten plastic zak bewaard worden.

Hoofdluis proberen te voorkomen

Je kunt luizen bijna niet voorkomen, maar je kunt je er wel op voorbereiden zodat het niet uit de hand loopt. Controleer je kinderen twee keer per maand op luizen, het scheelt namelijk veel werk als je er in een vroeg stadium achterkomt. Wanneer er in de omgeving sprake is van luizen geef je kind dan een zak mee naar school om haar of zijn jas in te bewaren. Sommige bassischolen hebben al ‘luizenzakken’ hangen voor alle kinderen.

Wanneer naar de dokter

Als er luizen worden geconstateerd bij kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, dan is het verstandig om de huisarts raad te plegen. Ook wanneer de huid zodanig is opengekrabd dat het veel last veroorzaakt.