Hooikoorts, wat helpt echt?

0
822

Veel mensen hebben momenteel last van hooikoorts. Afgelopen vrijdag meldde Weeronline nog dat door het droge weer en de veelal noordoostenwind de pollendruk in Nederland hoog blijft.

Veel mensen hebben momenteel last van hooikoorts. Afgelopen vrijdag meldde Weeronline nog dat door het droge weer en de veelal noordoostenwind de pollendruk in Nederland hoog blijft.

Veel grassen en onkruiden staan momenteel in bloei en kunnen klachten geven. De meeste pollen van de onkruiden zijn sterk allergeen. Dennen en naaldsparren staan nu ook in bloei en zijn licht allergeen.
Halverwege de week wordt het nog wat warmer en neemt de kans op regen ook toe. Dit zal op sommige plaatsen voor (tijdelijke) verlichting kunnen zorgen.

Helaas is hooikoorts niet te genezen. Maar de hooikoortsaanvallen kunnen wel verminderd worden.

Oplossingen voor hooikoorts

”¨De mate waarin je last hebt van hooikoorts heeft te maken met onder andere de windrichting, de temperatuur, de neerslag en de winkracht. Helaas heb je als hooikoortspatiënt hier geen invloed op. Toch kun je de klachten van hooikoorts verminderen. ”¨”¨

Plaats horren voor open ramen Ӭ

Het plaatsen van horren voor de ramen zorgt ervoor dat er zo min mogelijk pollen in je huis komen. ӬӬ

Stofzuig het huis

ӬDoor regelmatig het huis te stofzuigen kun je de hooikoortsklachten verminderen.

ӬӬSport na een regenbuiӬ

Na een regenbui of vroeg in de ochtend is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Voor hooikoortspatiënten het perfecte moment om te sporten in de buitenlucht.

Vaseline onder de neus

Smeer wat vaseline onder de neus. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline.

ӬӬDraag een zonnebrilӬ

Om je ogen tegen stuifmeel te beschermen is het verstandig om in het hooikoortsseizoen een zonnebril te dragen. ӬӬ

Droog wasgoed niet in de buitenluchtӬ

Kleding, handdoeken en beddengoed vangen pollen op wanneer je ze in de buitenlucht laat drogen. ӬӬ

Gebruik een washandje

Het is lastig, maar probeer niet in je ogen te wrijven. Het stuifmeel op je ogen en aan je handen wordt zo alleen maar verder verpreisd. Leg een nat washandje op je ogen of spoel je ogen schoon met water. Ook kunnen oogdruppels verlichting geven.

Kies de juiste medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen tegen hooikoorts. Zoek uit welk medicijn het meest geschikt is voor jou. Let vooral op de bijwerkingen. Heb je erg last van hooikoorts? Overleg dan met jouw huisarts welk medicijn het meest geschikt is.

Weerbericht

Tot slot is het handig om het weerbericht in de gaten te houden. Speciaal voor hooikoortspatiënten is er een hooikoortsweerbericht op televisie.