Hormoontherapie na overgang gezond voor hart

0
679

 

Als vrouwen erg last hebben van klachten die hun oorzaak vinden in de overgang, kunnen zij ervoor kiezen om tijdelijk hormonen te slikken. Dit kan helpen tegen bijvoorbeeld opvliegers en vermoeidheid. De laatste jaren is er veel onderzoek geweest naar die hormonen, omdat er onduidelijkheid was over de gevolgen op de lange termijn.

Een Deens onderzoek dat deze week werd gepubliceerd in het vaktijdschrift British Medical Journal heeft vastgesteld dat het gebruik op de lange termijn van hormoonpreparaten bij de overgang in ieder geval voordelen heeft voor de gezondheid van het hart. Vrouwen in het onderzoek die vlak na de overgang startten met een hormoontherapie liepen minder kans op hartproblemen en hadden een langere levensverwachting dan vrouwen die geen hormoontherapie ondergingen.

Onderzoek hormonen

In het onderzoek werden ongeveer duizend vrouwen opgedeeld in twee gelijke groepen, waarvan er één groep tien jaar lang direct na de menopauze een oestrogeentherapie volgde. Bij deze vrouwen werden minder hartproblemen (16 gevallen) vastgesteld dan bij de vrouwen die geen hormonen kregen (33 gevallen). In de oestrogeengroep overleden 15 vrouwen, terwijl er 26 vrouwen overleden in de controlegroep.

Oestrogeen en borstkanker

In 2002 stopten de vrouwen met de hormonen omdat een ander onderzoek (het Womens Health Initiative) aantoonde dat oestrogeen het risico op borstkanker verhoogt. Inmiddels is er de hypothese dat het gebruik van hormonen wel veilig is als vrouwen direct na de menopauze met hormoontherapie beginnen.

De Deense studie lijkt die hypothese te ondersteunen. De onderzoekers concludeerden voorzichtig dat er uit de voorlopige cijfers geen hoger risico blijkt op borstkanker. De studie duurde echter maar tien jaar, waardoor de kans bestaat dat er over enkele jaren alsnog een hoger aantal borstkankergevallen wordt vastgesteld bij de proefpersonen.

Bron: British Medical Journal