Hygiënische maatregelen kan doof kind voorkomen

0
666

 

Het in acht nemen van hygiënische maatregelen door zwangere vrouwen kan gehoorschade bij hun ongeboren kind voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van artsen van het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC). Eén van die maatregelen is het wassen van de handen nadat je als zwangere vrouw in aanraking bent gekomen met urine van kinderen.

Van de dove kinderen heeft bijna een kwart gehoorschade opgelopen in de baarmoeder door besmetting met het Cytomegalovirus (CMV). Het veelvoorkomende virus wordt door de moeder tijdens de zwangerschap aan het kind overgedragen. Het virus is op zichzelf onschuldig en blijft bij pasgeborenen vaak onopgemerkt. 5 tot 17 procent van de besmette kinderen kan er blijvend letsel aan over houden. Gehoorschade komt het meest voor, maar oogletsel kunnen kinderen ook aan de besmetting over houden. Weliswaar in mindere mate.

Naast het handen wassen zijn er nog een aantal handige tips waarmee besmetting mogelijk voorkomen kan worden. Ze zijn vooral van toepassing op vrouwen die veel in aanraking komen met jonge kinderen. Volgens de artsen van het LUMC is het belangrijk om naast het handen wassen, niet te proeven aan de zuigfles en niet te likken aan de lepel van kinderen. Ook beperk je het risico op besmetting door niet dezelfde tandenborstel als het kind te gebruiken.