Implantaat die in het lichaam oplost

0
734

Een chip die na een tijdje gewoon opgenomen wordt door je lichaam? Klinkt als science-fiction, maar het is geen toekomstmuziek meer. Amerikaanse onderzoekers hebben een ultradun elektronisch apparaatje uitgevonden dat in het menselijk lichaam oplost.

Een chip die na een tijdje gewoon opgenomen wordt door je lichaam? Klinkt als science-fiction, maar het is geen toekomstmuziek meer. Amerikaanse onderzoekers hebben een ultradun elektronisch apparaatje uitgevonden dat in het menselijk lichaam oplost. De techniek kan voor een hoop medische toepassingen worden gebruikt. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het apparaatje lost op nadat het zijn taak in het lichaam heeft uitgevoerd. Zo is het al gebruikt om een wond te verhitten om bacteriële infecties tegen te gaan. De chip bestaat uit siliconen en magnesium oxide, die in een beschermende laag van zijde geplaatst worden. De onderzoekers hadden ook al een ‘elektronische tattoo’ ontwikkeld: een sensor die meebuigt en meerekt met de huid. Ze omschreven hun laatste uitvinding als de tegenpool van de traditionele elektronica, die juist ontworpen worden om voor altijd te blijven werken.

De techniek van het oplossen

Siliconen, waar de chip deels uit bestaat, lossen op in water. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water, dus dit proces zou vanzelf moeten gaan. Het volledig oplossen van alle componenten in normale elektronica zou echter eeuwig duren. De onderzoekers gebruikten daarom extreem dunne siliconenblaadjes die binnen enkele weken kunnen oplossen.

De snelheid waarmee de siliconen oplossen wordt beheerst door de zijde. De zijde wordt na de oogst opgelost en op een andere manier weer samengebracht, waardoor de eigenschappen van de stof veranderen. De onderzoekers kunnen zo de chip in enkele minuten laten oplossen, maar ook pas jaren later.

Toekomstig gebruik

Er zijn in het laboratorium al verschillende toepassingen van de techniek getest, zoals een 64-pixel digitale camera, temperatuursensoren en zonnecellen. Ook zou de techniek gebruikt kunnen worden om langzaam medicijnen in het lichaam te verspreiden, of als sensoren voor het brein en het hart. Buiten het menselijk lichaam om zou het gebruikt kunnen worden om mobiele telefoons en computers natuurvriendelijker te maken. “Stel je het voordeel voor het milieu eens voor als mobiele telefoons gewoon oplosten in plaats van weg te kwijnen op een vuilnisbelt,”aldus Drs. Fiorenzo Omenetto van Tufts University.

Bron: BBC news