Kamperen zonder buikklachten

0
595

 

Voedselvergiftiging
en maagklachten kun je niet alleen oplopen als je naar niet-Westerse landen
afreist. Ook op de camping kun je gemakkelijk een voedselinfectie oplopen. Het
is immers vaak lastig om op een camping zuivel, vlees en vis goed vers te
houden. Bacteriën zien daarom al snel kans om zich razendsnel te
vermenigvuldigen.

Producten
als zuivel, vlees of vis moeten bewaard worden bij maximaal 7â—¦C. Het beste kun je
daarom een elektrische koelbox aanschaffen. Het grote voordeel is dat deze vaak
ook tijdens het autorijden blijven koelen. Zo heb je voor onderweg ook verse en
gekoelde producten.

Verse
producten

Een gewone koelbox met koelelementen en een koeltas
zijn vaak warmer dan 7â—¦C. Wil je toch een gewone koelbox gebruiken? Gebruik dan
de verse vleeswaren en rauw vlees dezelfde dag nog. Zorg er ook voor dat ze
goed verpakt zijn. Zo kunnen eventuele bacteriën zich niet verspreiden.

Let er ook goed op hoe de producten in de
campingwinkel gekoeld worden. Als je zelf de nodige voorzorgsmaatregelen neemt,
maar de campingwinkel koelt de producten niet goed genoeg, dan loop je nog de
nodige risico’s op een voedselvergiftiging.

Uit blik

Vertrouw je het niet helemaal, of heb je geen zin om
elke dag alles vers te halen, kies dan voor producten uit blik. Deze zijn
langer houdbaar. Ook kun je ervoor kiezen om diepgevroren vlees en vis te kopen.
Maar ook hierbij moet je goed opletten. De sappen die vrijkomen bij het
ontdooien van de producten, moeten niet de kans krijgen om zich te verspreiden
over de koeling. Daarnaast moet je het vlees of de vis meteen bereiden zodra
het ontdooit is. Zorg er bij het koken voor dat je eten echt gaar is.

Toch
getroffen?

De symptomen van een voedselvergiftiging ontstaan
doorgaans binnen 48 uur na het eten. Meestal ben je vanzelf binnen een tot vijf
dagen verlost van je klachten. In de tussentijd is het belangrijk om veel vocht
te drinken, zodat uitdroging wordt voorkomen. Tegen de diarree kun je een
middel als Norit of Imodium innemen.

Als je ernstige diarree hebt, meer dan 38,5 graden
koorts hebben, last hebt van bloederige diarree of hevige buikpijn, dan is het
verstandig om een arts te raadplegen.