Kan liefdesverdriet dodelijk zijn?

0
1311
Liefdesverdriet

Je relatie loopt stuk, je wordt afgewezen of je partner komt te overlijden. Je hebt liefdesverdriet en hebt te maken met een zogenaamd gebroken hart, wat vooral mentaal  gevolgen heeft. Het kost vaak enige tijd om hier overheen te komen en soms kom je er niet echt overheen. Maar kan een gebroken hart ook echt dodelijk zijn?

Liefdesverdriet

Uit een recent onderzoek is gebleken dat liefdesverdriet voor oudere mensen echt dodelijk kan zijn. Oudere mensen kunnen overlijden na het verlies van hun geliefde, door een gebroken hart. Het immuunsysteem wordt door het verlies van de geliefde zodanig verzwakt dat het lichaam geen weerstand meer kan opbouwen.

De stresshormonen van ouderen waarvan hun partner komt te overlijden raken uit balans. Dit zorgt voor minder cellen in hun immuunsysteem. Hun weerstand vermindert hierdoor en de kans op een infectie zoals een longontsteking vergroot. Een infectie kan daardoor fataal aflopen. Bij jongere mensen met liefdesverdriet verandert er weinig aan hun immuunsysteem.

Soms overlijden mensen kort na het overlijden van hun partner. Uit dit onderzoek blijkt dat dit komt door het effect van de stress op hun immuunsysteem. Ze sterven dan misschien niet letterlijk aan een gebroken hart, maar wel door het overlijden van hun partner. Hormonale supplementen zouden kunnen helpen om de effecten van de stress op het immuunsysteem te verminderen.