Kersen eten verlaagt kans op jicht

0
951

 

Een nieuw onderzoek uit Amerika heeft aangetoond dat patiënten met jicht (een bepaalde vorm van artritis) 35% minder kans hadden op jichtaanvallen toen ze twee dagen lang kersen hadden gegeten. De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Arthritis & Rheumatism. Het onderzoek suggereerde ook dat het risico op jichtaanvallen met 75% werd verlaagd als het eten van kersen werd gecombineerd met het urinezuurverlagende medicijn allopurinol.

Jicht is een vorm van artritis die telkens opnieuw opspeelt. Het wordt veroorzaakt door de kristallisatie van urinezuur in de gewrichten, wat erge pijn en zwellingen als gevolg heeft. Hoewel er veel behandelingen zijn, blijven jichtpatiënten geplaagd worden door terugkomende aanvallen.

Kersen ontstekingsremmend

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kersen urinezuurverlagend werken, en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit maakt kersen een goed natuurlijk medicijn tegen jicht. Voor dit onderzoek werden 633 jichtpatiënten een jaar lang online gevolgd. De deelnemers werd gevraagd naar de datum van het begin van een jichtaanval, de symptomen, de behandeling en de risicofactoren. Ook werd hen gevraagd hoeveel kersen en kersenextract ze binnenkregen in de twee dagen voorafgaand aan de jichtaanval.
De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 54 jaar, en de meesten waren blanke mannen. Er werden 1247 jichtaanvallen gerapporteerd, waarvan 92% plaatsvond in de grote teen.

“Onze bevindingen tonen aan dat kersen of kersenextract het risico op jichtaanvallen verlagen” aldus onderzoeksleider Dr. Yuqing Zhang van Boston University. “Het risico bleef afnemen naarmate er meer kersen gegeten werden, tot drie porties per dag (een portie wordt in het onderzoek omschreven als 10 tot 12 kersen). Meer dan drie porties had geen extra effect. De goede invloed van kersen bleef gelden, zelfs als de onderzoekers rekening hielden met het geslacht, BMI, inname van purine, en het gebruik van alcohol, plastabletten en anti-jicht medicijnen van de deelnemers.

Normale behandeling

Dr. Allan Gelber van de Johns Hopkins University in Baltimore en Dr. Daniel Solomon van Harvard in Boston zeggen dat het onderzoek van hun collega waardevol is, maar raden patiënten tegelijkertijd aan niet te stoppen met de traditionele behandeling. Ook de onderzoekers zelf zeggen dat er nog verder onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.