Kinderen in de keuken maken gezondere keuzes

0
713

Het is nog een hele klus voor ouders om hun kinderen gezonde keuzes te laten maken op het gebied van voedsel. Kinderen kiezen vaak fastfood boven een gezonde stamppot.

Het is nog een hele klus voor ouders om hun kinderen gezonde keuzes te laten maken op het gebied van voedsel. Kinderen kiezen vaak fastfood boven een gezonde stamppot.

Maar nu komen de onderzoekers van University of Alberta met het volgende: De beste manier om je kind gezonder te laten eten en het ook daadwerkelijk te laten waarderen is door ze te laten meehelpen in de keuken.

Gezonde keuzes maken

In totaal namen leerlingen van 151 verschillende scholen deel aan het onderzoek. Het doel was om de ervaringen van koken en gezonde keuzes op het gebied van voeding bij jongeren te onderzoeken.

Bijna een derde van de leerlingen liet weten minstens één keer per week te helpen bij het bereiden van het eten. Nog eens een derde helpt één tot drie keer per week. Een kwart van de kinderen helpt ongeveer één keer per maand en 12,4 procent vermijdt de keuken volledig.

Voorkeur voor groenten

Over het algemeen eten jongeren liever fruit dan groenten, maar kinderen die regelmatig helpen bij het koken blijken voor beiden een voorkeur te hebben. De voorkeur voor groenten is 10 procent hoger bij degenen die in de keuken helpen.

Belang van gezonde voeding

De kinderen die in de keuken helpen zijn zich ook meer bewust van het belang van gezonde voeding.

‘Gezond eten beschermt ons tegen gewichtstoename. Belangrijker nog is dat het ons beschermt tegen chronische ziektes’, aldus Paul Veugelers, onderzoeker van Canada Chair Volksgezondheid.

Lees ook:

Praktische eettips voor ouders

Ouders meeste invloed op eetgewoonten kinderen

Tips voor gezonde schooltraktaties