Kinderen krijgen niet te veel zoetstoffen binnen

0
677

 

Kinderen in de leeftijd van twee tot zeven jaar krijgen niet te veel zoetstoffen binnen. Deze conclusie wordt getrokken uit het onderzoek van het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Zo verklaarde de VWA dinsdag: ‘Bij kinderen is vaak sprake van een gelijktijdige blootstelling aan meerdere soorten zoetstoffen. Het is niet wetenschappelijk vastgesteld of mengsels van deze stoffen een nadelig gezondheidseffect kunnen hebben.’

Zoetstoffen worden steeds vaker aan het eten toegevoegd. Meer dan de helft van de twee tot zevenjarigen nuttigt kunstmatig gezoete levensmiddelen.

Ondanks dat de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet wordt overschreden, wil de VWA wel nader onderzoek naar de zoetstoffen. De ADI is de hoeveelheid van een stof die een mens dagelijks binnen mag krijgen, zonder dat hij of zij daar ziek van wordt. Zo mag een persoon van ongeveer zeventig kilo, per dag maximaal 525mg aspartaam (kunstmatige zoetstof) binnen krijgen. Bij kinderen kan de maximumwaarde dus al snel na enkele glazen frisdrank bereikt worden.

Zoetstoffen (met name sorbitol) komen onder andere voor in de volgende producten:

-Light frisdrank
-Siroop
-Yoghurtdrank
-Koekjes
-Vitaminesupplementen
-Suikervrij snoepgoed

Het is belangrijk om niet te veel van deze producten te consumeren, om de inname van zoetstoffen te beperken.

Bron: AD