Kinderen van werkende moeders over het algemeen dikker

1
736

 

Kinderen van werkende moeders zijn over het algemeen dikker dan kinderen van moeders die niet werken. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het januari/februari nummer van Child Development. 

Obesitas bij kinderen in de Verenigde Staten is meer dan verdrievoudigd in de afgelopen decennia. Eerder onderzoek toonde al aan dat er een verband bestaat tussen de body mass index (BMI) van kinderen en het feit dat de moeder werkt of niet.

Onderzoekers van de American University, Cornell University en de Universiteit van Chicago baseren hun conclusie op een onderzoek onder 900 Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 3, 5 en 6 jaar in tien steden.

De onderzoekers ontdekten dat het totale aantal jaren dat een moeder werkt een kleine, maar cumulatieve invloed heeft op het BMI van hun kinderen. Dit vergroot na verloop van tijd de kans op overgewicht of obesitas. Waarom werkende moeders dat effect hebben op hun kinderen is vooralsnog onduidelijk. Verrassend is dat een verandering in de lichamelijke activiteit van de kinderen, de bestede tijd zonder toezicht en de tijd dat ze voor de televisie zitten het verband tussen het werk van de moeder en het BMI van de kinderen niet verklaart.

De wetenschappers vermoeden dat werkende ouders minder tijd hebben om boodschappen te doen en te koken. Hierdoor wordt er vaker buiten de deur gegeten en ongezond gegeten.

Overgewicht voorkomen
Om overgewicht te voorkómen is het belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven. Oorzaken van overgewicht zijn: teveel eten, te vet eten en te weinig bewegen.

Minder eten
Kinderen met overgewicht eten vaak te veel. Om na te gaan hoeveel je kind eet, is het verstandig om dit (samen met je kind) eens een week lang te noteren. Vergeet daarbij de tussendoortjes niet.

Bekijk daarna wat en wanneer je kind minder kan gaan eten. Probeer de eetlust van uw kind wat af te remmen en moedig het niet aan om restjes op te eten.

Kies vaste tijdstippen en zoveel mogelijk een vaste plaats om te eten, te drinken en te snoepen. Dit voorkomt dat er automatisch en ongemerkt wordt gegeten. Leer uw kind dat het de tijd moet nemen voor het eten: kleine hapjes nemen en goed kauwen. Hierdoor is het kind eerder verzadigd. Geef in plaats van éénmaal een flinke portie, tweemaal een kleine hoeveelheid. De kans is groot dat je kind dan langzamer eet. Laat je kind ook eens zelf zijn bord en dat van de andere gezinsleden opscheppen. Hierdoor krijgt het beter inzicht in hoeveelheden.

Anders eten
Het gaat vaak niet alleen om minder eten. Anders eten en/of drinken is soms veel belangrijker. Ga na of sommige voedingsmiddelen vervangen kunnen worden door voedings middelen met minder calorieën. In het artikel ‘Kinderen met overgewicht‘ lees je een aantal suggesties.

Bron: Babyvandaag.nl

1 REACTIE