Kiwi schoonste fruit, bloemkool schoonste groente

0
1398

Kiwi is het schoonste fruit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Gifmeter van Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch. De kiwi is het minst vervuild. Wie groente zonder gif wil eten, kan het beste bloemkool kopen.

Kiwi is het schoonste fruit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Gifmeter van Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch. De kiwi is het minst vervuild.

Wie groente zonder gif wil eten, kan het beste bloemkool kopen. Uit de gifmeter blijkt dat druiven, komkommers en peren de meest vervuilde producten zijn. De bloemkool, rode biet en kiwi komen het beste uit de bus.

In de nieuwste editie van de Weet wat je eet Gifmeter staan alle meetgegevens van 2009 van resten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

In 2009 bevatte 7 procent van het onderzochte groente en fruit zo veel gifresten dat de wettelijke normen werden overschreden. In 2008 was dat nog 5 procent. Bij negen op de tien overtredingen ging het om producten van buiten Europa. De Gifmeter is gebaseerd op metingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Resten van bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Gifresten maken mensen vatbaarder voor kanker, kunnen het zenuwstelsel aantasten en hebben een nadelig effect op de ontwikkeling van jonge kinderen.