Kleinere happen helpen bij afvallen

0
1652

Het vermoeden bestond al langer in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat het nemen van kleinere happen je minder doet eten.

Het vermoeden bestond al langer
in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar
proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat
het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november
met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.

Smaak

De reden dat het nemen van kleine
happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van
het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten
invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is,
zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de
smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een
verzadigd gevoel.

Bolhuis stelde ook vast dat
proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren
onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.

Kleine lepel


In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende
grootte. De proefpersonen die een kleine
lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd
ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak
een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt
voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel
op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou
een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan
obesitas.

In
de supermarkt

Aan de
hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse
boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht
brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo
achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met
een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.

Het vermoeden bestond al langer
in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar
proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat
het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november
met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.

Smaak

De reden dat het nemen van kleine
happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van
het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten
invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is,
zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de
smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een
verzadigd gevoel.

Bolhuis stelde ook vast dat
proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren
onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.

Kleine lepel


In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende
grootte. De proefpersonen die een kleine
lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd
ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak
een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt
voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel
op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou
een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan
obesitas.

In
de supermarkt

Aan de
hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse
boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht
brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo
achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met
een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.

Het vermoeden bestond al langer in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.
Smaak
De reden dat het nemen van kleine happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is, zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een verzadigd gevoel.
Bolhuis stelde ook vast dat proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.
Kleine lepel
In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende grootte. De proefpersonen die een kleine lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan obesitas.
In de supermarkt
Aan de hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.Het vermoeden bestond al langer in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.
Smaak
De reden dat het nemen van kleine happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is, zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een verzadigd gevoel.
Bolhuis stelde ook vast dat proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.
Kleine lepel
In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende grootte. De proefpersonen die een kleine lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan obesitas.
In de supermarkt
Aan de hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.Het vermoeden bestond al langer in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.
Smaak
De reden dat het nemen van kleine happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is, zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een verzadigd gevoel.
Bolhuis stelde ook vast dat proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.
Kleine lepel
In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende grootte. De proefpersonen die een kleine lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan obesitas.
In de supermarkt
Aan de hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.Het vermoeden bestond al langer in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.
Smaak
De reden dat het nemen van kleine happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is, zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een verzadigd gevoel.
Bolhuis stelde ook vast dat proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.
Kleine lepel
In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende grootte. De proefpersonen die een kleine lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan obesitas.
In de supermarkt
Aan de hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.Het vermoeden bestond al langer in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.
Smaak
De reden dat het nemen van kleine happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is, zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een verzadigd gevoel.
Bolhuis stelde ook vast dat proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.
Kleine lepel
In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende grootte. De proefpersonen die een kleine lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan obesitas.
In de supermarkt
Aan de hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.Het vermoeden bestond al langer
in de dieetwereld, maar onderzoekster Dieuwerke Bolhuis toont in haar
proefschrift “The role of taste on meal termination” wetenschappelijk aan dat
het nemen van kleinere happen je minder doet eten. Bolhuis zal op 23 november
met haar onderzoek promoveren aan de Universiteit van Wageningen.



Smaak

De reden dat het nemen van kleine
happen werkt, is dat men gedwongen wordt langzamer te eten en zo de smaak van
het voedsel langer ervaart. Bolhuis concludeert dat de smaak van ons eten
invloed heeft op hoe snel we vol zitten. Als de smaak van voedsel sterk is,
zullen we minder eten dan als het voedsel een milde smaak heeft. Ook door de
smaak langer te proeven door middel van kleine hapjes bereiken we eerder een
verzadigd gevoel.

Bolhuis stelde ook vast dat
proefpersonen die grote happen nemen de hoeveelheid voedsel die ze consumeren
onderschatten. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen ongemerkt te veel eten.

Kleine lepel


In het onderzoek aten proefpersonen tomatensoep met lepels van verschillende
grootte. De proefpersonen die een kleine
lepel van 5 gram gebruikten, aten 25% minder soep. Bij een kleinere lepel werd
ook een grotere smaaksensatie ervaren. Hieruit concludeerde Bolhuis dat smaak
een grote rol speelt bij verzadigingssignalen uit de hersenen. Bolhuis stelt
voor dat producenten van voedingsmiddelen haar conclusies gebruiken om voedsel
op de markt te brengen dat mensen sneller een verzadigd gevoel geeft. Dit zou
een oplossing kunnen zijn voor het groeiende aantal mensen dat lijdt aan
obesitas.

In
de supermarkt

Aan de
hand van de conclusies uit het onderzoek geeft Bolhuis tips voor de dagelijkse
boodschappen. Zo raadt ze aan voor stevig brood te gaan in plaats van zacht
brood, omdat je daar langer op moet kauwen. Ook drinkyoghurt die je zo
achterover slaat wordt afgeraden. Beter is het om yoghurt te kopen die je met
een lepel moet eten, omdat dit langer duurt.