Klimaatverandering zorgt voor stijging aantal griepepidemieën

0
727

 

De verandering in het klimaat is verantwoordelijk voor een stijging in het aantal griepepidemieën. Dat suggereren onderzoekers aan de Arizona State University.

Een team onderzoekers onder leiding van Sherry Towers keek naar de griepepidemieën en weerpatronen in de Verenigde Staten vanaf het seizoen 1997-1998 tot op heden.

Warme winters

Volgens de wetenschappers lijkt het dat minder mensen griep krijgen tijdens warme winters. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de bevolking in het volgende seizoen kwetsbaar blijft. Hierdoor begint het griepseizoen vroeg en gaat het sneller om een agressiever virus. “En als het griepseizoen uitzonderlijk vroeg begint, heeft een groot deel van de bevolking geen kans gehad om zich te laten vaccineren. Dit maakt het griepseizoen mogelijk nog erger”, zegt onderzoekers Sherry Towers.

Na warme winters volgen vaak zware griepseizoenen.
Als de aarde blijft opwarmen en de winters steeds vaker zachter zijn, zal de impact van de griep waarschijnlijk groter zijn volgens de onderzoekers.

Griepseizoen

De bevindingen in de Verenigde Staten lijken al te kloppen. Het huidige griepseizoen begon dit jaar in de VS al vroeg en fel. De winter van 2011-2012 was de vierde warmste winter ooit en het aantal griepgevallen was het laagst sinds 1997.

Bron: artikel – Arizona State University