Koffie, schrikken en neus snuiten vergroten kans op beroerte

0
1045

Koffie of cola drinken, schrikken, seks en het snuiten van de neus kunnen een beroerte veroorzaken bij mensen met verzwakte bloedvaten. Dat ontdekte onderzoekster Monique Vlak, die vandaag aan de Universiteit Utrecht promoveert op de risicofactoren voor het krijgen van een subarachnoïdalebloeding (SAB).

Koffie of cola drinken, schrikken, seks en het snuiten van de neus kunnen een beroerte veroorzaken bij mensen met verzwakte bloedvaten. Dat ontdekte onderzoekster Monique Vlak, die vandaag aan de Universiteit Utrecht promoveert op de risicofactoren voor het krijgen van een subarachnoïdalebloeding (SAB).

SAB

Een SAB wordt veroorzaakt door het knappen van een aneurysma, een uitstulping in een van de slagaders van de hersenen. In haar proefschrift beschrijft Vlak dat de incidentie van een SAB sterk afhankelijk is van leeftijd, geslacht en een viertal risicofactoren (hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken en een familiaire belasting).

Vlak keek ook naar het voorkomen van aneurysmata in de hersenen. Deze bleek hoger dan eerder gedacht, namelijk 3,2%.

Roken en hypertensie verhogen de kans op een aneurysma en versterken elkaar. Een hoog cholesterol en lichamelijke inspanning verlagen de kans op het ontwikkelen van een aneurysma.

Migraine en roken

Daarnaast werden in dit proefschrift factoren onderzocht die van belang zijn bij het knappen van een aneurysma. Migraine en roken maken een aneurysma meer vatbaar voor knappen, terwijl een hoog cholesterol het juist minder vatbaar maakt. Opvallend was dat een hoge bloeddruk niet van invloed was.

Bron: artikel – Universiteit Utrecht