Koffie verandert ons DNA

1
1187

 

Onderzoekers zeggen dat even sporten of het drinken van een kopje koffie al voldoende is om ons DNA te veranderen. Dat schrijven ze in het blad Cell Metabolism.

Door een aantal experimenten ontdekten de wetenschappers dat beweging bij inactieve mannen en vrouwen vrijwel direct tot een verandering in het DNA leidt. Het onderzoek suggereert ook dat de cafeïne in je koffie de spieren op dezelfde manier beïnvloedt.

DNA moleculen
De onderliggende genetische code in de spieren veranderen niet door het bewegen, maar de DNA moleculen in de spieren veranderen wel op een belangrijke manier. De aanpassingen lijken het begin van het genetisch herprogrammeren van de spieren voor meer kracht en uiteindelijk meer aanpassingen die gunstig zijn voor bewegen.

Cafeïne
De onderzoekers waren verrast toen bleek dat cafeïne hetzelfde effect heeft op DNA als enkele minuten bewegen. Maar onderzoeker Juleen Zierath raadt nu niet mensen aan om lekker een kopje koffie te gaan drinken in plaats van een bezoek te brengen aan de spotschool.

In grote lijnen laten de bevindingen zien dat ons genoom veel dynamischer is dan gedacht. Volgens Zierath is het goed nieuws voor alle mensen die nooit veel hebben gesport en bang zijn om te beginnen, want enkele minuten bewegen is al genoeg om ons lichaam klaar te maken voor een actiever leven. En voor degenen die niet kunnen sporten: de onderzoeksresultaten kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen met dezelfde voordelen.

1 REACTIE

  1. Geen onderzoek, maar ik doel dabriaj op resultaten van de ca 1000 mensen die ik begeleid heb de afgelopen 10 jaar,mijn gesprekken met andere therapeuten,artsen uit het circuit van de wereldwijde conferenties die ik volg.Ik hoef echt niet meer op zoek te gaan naar dat onderzoek,want het is voor mij overduidelijk.Daar ben ik eerlijk en open over. Mensen die op mijn ervaringen en die van vele anderen vertrouwen en die nu van hun klachten af willen komen,moeten het gewoon eens proberen!!