Koken met pompoen

0
805

 

Oktober is dé maand om eens te experimenteren met een groente die je misschien niet zo vaak gebruikt: de pompoen. Je ziet ze vast wel eens liggen in de supermarkt en als versiering bij bloemenstallen. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee? Healthylives geeft je twee ideeën voor deze oranje Halloweenaccessoire.

Pompoenquiche

Het ziet er vrolijk uit, en het is niet zo moeilijk: de pompoenquiche. Je hebt nodig:

  • Een pompoen met ongeveer 500 gram vruchtvlees (een pompoen weegt al gauw een kilo dus hij hoeft niet zo heel groot te zijn)
  • 150 gram fetakaas
  • 1 grote ui
  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 1 tl tijm
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eieren
  • Peper, zout
  • Quichevorm
  • Keukenmachine

Het deeg moet even rusten, dus begin daarmee. Doe de boter, bloem, tijm en wat zout in een kom en meng dit. Voeg eventueel wat koud water toe. Als het een stevige bal deeg is rol je het in een beetje plastic folie en leg je het een half uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Hol de pompoen uit en snijd hem in parten. Schil de parten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Fruit de ui in een koekenpan en voeg de pompoen toe. Als de pompoen een beetje bruin begint te worden schep je de tomatenpuree door de inhoud van de pan. Voeg naar smaak zout en peper toe. Bekleed de bodem en randen van de quichevorm met het deeg, maar hou genoeg apart om de quiche mee af te dekken. Klop de eieren los in een kommetje. Pureer de inhoud van de koekenpan met een keukenmachine, en voeg een heel klein beetje water en het grootste gedeelte van het eiermengsel toe (de rest gebruik je om de quiche mee te laten glanzen). Roer de feta door de puree en doe het geheel in de quichevorm. Beleg de quiche met de rest van het deeg en bestrijk de bovenkant met de overgebleven ei. Laat in 45 minuten mooi bruin worden in de oven.

Pompoensoep

Een heerlijk ouderwets recept met een pittig randje voor de koude avonden! Je hebt nodig:

  • Een grote pompoen
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 1 prei
    – 2 uien
  • 1 rode peper
  • 1 laurierblaadje
  • 1 bouillonblokje voor groentesoep
  • 125 ml crême fraiche
  • 2 el tomatenpuree

Snijd de pompoen in stukken Neem een grote pan met een beetje water en stoof de stukjes zachtjes gaar. Doe dit ook met de aardappelen. Zet ondertussen een grote pan op het vuur en smoor in wat olie de prei en ui tot het glazig is. Voeg een rode peper toe (verwijder de pitjes als je niet van al te pittig eten houdt), een blaadje laurier en een beetje peper. Pureer de aardappel en de pompoen. Maak wat bouillon klaar. Meng in een grote soeppan de pompoen-aardappelpuree met de prei en de ui. Goed doorroeren en langzaam de bouillon erbij gieten. Goed blijven roeren tot de soep op temperatuur is. Dan de crême fraiche toevoegen. Eventueel zout toevoegen als de soep niet zout genoeg is. Garneren met peterselie en gehakte walnoten.
Eet smakelijk!