Kokosolie helpt tandbederf voorkomen

0
1329
Glucose Fructose

 

Nieuw onderzoek toont aan dat kokosolie tandbederf kan voorkomen. Volgens wetenschappers kan kokosolie als effectief ingrediënt in bijvoorbeeld tandpasta worden gebruikt, om zo tandbederf (cariës) tegen te gaan.

Wetenschappers ontdekten dat kokosolie, dat is behandeld met enzymen, de groei van Streptococcus mutans – een belangrijke oorzaak van tandbederf- kan tegengaan.

Onderzoeker Dr Damien Brady, van de Athlone Institute of Technology zegt tegen BBC: ‘Kokosolie kan een aantrekkelijk alternatief voor chemische toevoegingen zijn. Het werkt bij betrekkelijk lage concentraties.’

Tandbederf

Tandbederf, ook wel cariës genoemd, is een aantasting van het glazuur van het gebit, waardoor de tanden en kiezen uiteindelijk verloren kunnen gaan. Het ontstaat door zuurvormende bacteriën in de mond. Elke keer als je eet en drinkt blijven er resten achter in je mond. Samen met het speeksel in je mond vormen de resten een dun laagje over je tanden (tandplak). In het tandplak zitten veel bacteriën die de suikers uit voedselresten afbreken en hier zuur van maken. Het zuur tast geleidelijk het tandglazuur aan, waardoor er een gaatje kan ontstaan.

Tips goede mondhygiëne

Door een combinatie van verantwoorde voeding en goede mondhygiëne kan tandbederf in de meeste gevallen worden voorkomen. Wij zetten de tips voor een goede mondverzorging voor je op een rijtje:

1. Poets je tanden twee keer per dag twee minuten.

Ӭ2. Breng twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts.Ӭ

3. Poets je tong voor een frisse adem. Ӭ

4. Een gevarieerde voeding is belangrijk voor een gezond gebit. Beperk het gebruik van suikers. Ӭ

5. Floss je gebit. Het flosdraad komt op plekken waar de tandenborstel niet bij kan komen.Ӭ

6. Drink voldoende water. Ӭ

7. Oefen tijdens het poetsen geen druk uit op de borstel en poets langzaam. Ӭ

8. Gebruik tandpasta met fluoride.

Bron: artikel – BBC News Health