Kun je dikker worden door anticonceptie?

Anticonceptiemiddelen maken het leven van de moderne vrouw een stuk gemakkelijker en in Nederland wordt er dan ook gretig gebruik gemaakt van deze mogelijk. Toch zijn er ook veel vrouwen die terughoudend zijn. Eén van de bezwaren die wordt genoemd, is dat anticonceptiemiddelen ervoor zorgen dat je als vrouw sneller aankomt. Is dit slechts een gerucht of zit er een kern van waarheid in?

Waarom zouden anticonceptiemiddelen vrouwen dikker maken?

Er gaan verschillende verhalen rond waarom anticonceptiemiddelen en het aankomen van gewicht met elkaar in verband staan. De twee meest genoemde hypotheses zijn als volgt:

Ten eerste bevatten anticonceptiemiddelen het hormoon oestrogeen. Bij een overschot aan oestrogeen in het lichaam zal het lichaam meer vocht opslaan en vasthouden waardoor het zal zwellen. Dit verschijnsel wordt ook wel aangeduid met de term oedeem.

Ook zorgt een overschot aan oestrogeen voor een hormonale onbalans waardoor het lichaam minder snel verzadigd raakt en je dus sneller honger hebt. Dit kan weer leiden tot een verhoogde inname van calorieën met als gevolg een toename in gewicht.

Wat zegt de wetenschap?

Het verband tussen anticonceptiemiddelen en lichaamsgewicht is een populair onderwerp voor onderzoekers. Het is dan ook mogelijk om een goed idee te krijgen van hoe de vork in de steel zit door de resultaten onderling te vergelijken.

Zo zijn er bijvoorbeeld resultaten van 44 studies naar de invloed van anticonceptiemiddelen met meerdere hormonen onderzocht. Uit het gros van deze studies bleek dat het innemen van de anticonceptiemiddelen geen duidelijke impact had op het lichaamsgewicht. Hetzelfde verhaal bij studies naar de invloed van anticonceptiemiddelen met het hormoon progestageen.

Er zijn echter ook een aantal studies waarbij wel wordt aangetoond dat anticonceptiemiddelen een invloed hebben het lichaamsgewicht. Het ging hierbij onder andere om onderzoeken naar het effect van anticonceptiemiddelen bij tieners en het gebruik van een spiraaltje als anticonceptiemiddel.

Wel of geen verschil?

Betekent de bovenstaande resultaten dat je je zorgen moet maken over je gewicht? In principe niet. Het gros van de studies tonen namelijk aan dat er nauwelijks verschil merkbaar is tussen deelnemers met en zonder anticonceptiemiddelen. Bovendien kunnen andere factoren ook een rol spelen bij het aankomen van lichaamsgewicht en zijn niet alle studies van even goede kwaliteit. Kortom, je hoeft je dus als vrouw nergens zorgen over te maken!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie