KWF waarschuwt vandaag voor hoge zonkracht

0
786

 

Het KWF waarschuwt vandaag voor een plotselinge hoge zonkracht. Het KNMI meet vandaag Zonkracht 7. Dit is één van de hoogste zonkrachtwaarden in Nederland. Binnen een kwartier kun je behoorlijk verbranden. Vooral bij de eerste hoge zonkrachtdagen, wanneer de huid nog niet gewend is aan de zon.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV straling in het zonlicht die de aarde bereikt.

Het KWF Kankerbestrijding neemt vandaag extra maatregelen om mensen te waarschuwen voor verbrandgevaar.

Het aantal mensen waarbij huidkanker wordt geconstateerd blijft stijgen. Het KWF verwacht dit jaar dat 40.000 Nederlanders de diagnose huidkanker zullen krijgen.

Een onlangs gepubliceerd onderzoek toont aan dat tachtig procent van de vrouwen wel eens verbrand. Eén op de tien smeert zich niet altijd in tijdens het zonnen. Verbranding door de zon blijkt de belangrijkste oorzaak te zijn van huidkanker. De laatste jaren neemt het aantal mensen met huidkanker fors toe. Huisartsen spreken zelfs van een huidkankerepidemie.

Kinderen zijn gevoeliger voor uv stralen van de zon dan volwassenen, waardoor ze gemakkelijker verbranding oplopen. Het is zelfs zo dat 50 tot 80% van de schade veroorzaakt door UV stralen opgelopen wordt tijdens je jeugd. Veel gevallen van huidkanker blijken op een plek te ontstaan waar mensen op jonge leeftijd zijn verbrand.

Lees hier tien tips om je kind te beschermen tegen de zon. In het artikel ‘Zonnen zonder zorgen’ lees je meer tips om je huid te beschermen tegen de zon.

Bron: KWF Kankerbestrijding