Langdurige borstvoeding maakt baby slimmer

4
564

6-jarige kinderen die de eerste drie maanden uitsluitend borstvoeding hebben gehad scoren bijna zes punten hoger bij IQ testen dan kinderen die niet uitsluitend borstvoeding hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek van McGill University en de Montreal Children’s Hospital in Canada. De kinderen scoorden niet alleen hoger op IQ tests, maar ook bij andere metingen op vlak van cognitieve ontwikkeling zoals denken, leren en het geheugenoefeningen. Ook op vlak van lezen en schrijven werden signifante verschillen geconstateerd.


Zesjarige kinderen die de eerste drie maanden uitsluitend borstvoeding hebben gehad scoren bijna zes punten hoger bij IQ testen dan kinderen die niet uitsluitend borstvoeding hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek van McGill University en de Montreal Children’s Hospital in Canada.

De kinderen scoorden niet alleen hoger op IQ tests, maar ook bij andere metingen op vlak van cognitieve ontwikkeling zoals denken, leren en het geheugenoefeningen. Ook op vlak van lezen en schrijven werden signifante verschillen geconstateerd.

Wat de oorzaak hierachter is is nog onbekend. Het zou de melk kunnen zijn, maar het kan ook het fysieke contact tussen moeder en kind kunnen zijn. Het kan ook zijn de manier waarop de moeder met haar baby omgaat tijdens de borstvoeding. Hier moet meer onderzoek naar gedaan worden. Een expert meent dat het verklaard kan worden door de unieke ingredienten van de moedermelk. Wat wel vaststaat is dat het niet te maken heeft met verschil tussen moeders.

De onderzoekers adviseren moeders om hun baby – indien mogelijk – minimaal drie maanden uitsluitend borstvoeding te geven, waarbij geprobeerd kan worden dit maximaal een jaar vol te houden. Los van intelligentie, borstvoeding is sterk aan te raden voor het verbeteren van de algehele gezondheid en het immuunsysteem van de baby. Zie ook ons artikel ‘Borstvoeding‘.

4 REACTIES